Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kunde bortprioritering av lärarna ske?

Omkring 200 000 kr, det är så mycket lönepengar som 8 stycken lärare i Ludvika kommun går miste om, i höst på grund av kommunens låga prioritet av en så pass viktig yrkesgrupp. Trots att att löneökningen inte kostar kommunen en krona.

Regeringen beslutade i mars att finansiera 187 miljoner kronor i utökade löner för landets lärare vid inrättande av så kallade karriärtjänster inom skolan. Karriärtjänster som leder till att en lärare kan utvecklas till förstelärare eller lektor, som skulle ge 5000- respektive 10 000 kronor mer i lönekuvertet.

Det enda kravet som ställdes för att lärarna skulle få tillgång till denna utvecklingsmöjlighet var att kommunen sökte bidraget och valde att inrätta de nya karriärtjänsterna i sina skolor.
Ludvika kommun är en av de tjugo kommuner som valde att avstå ansökan för statsbidraget till senare tillfälle. Social- och utbildningsnämndens chef Anna-Lena Andersson förklarade att ansökningstiden var för kort, men att kommunen skulle söka vid nästa tillfälle. Något som inte hänger ihop med att 91 procent av landets kommuner hann se behov och ansöka i tidigt stadium av ansökningstiden. I Hallsbergs kommun kunde vi höra hur ledande socialdemokrater nonchalerade lönefinansieringen med motivering när det var dags att söka så hade vi så mycket annat vi prioriterade, Hur kan bortprioriteringar ske mot en så viktig yrkeskår som lärarna?

Att Ludvika kommun inte ger sina lärare denna möjlighet så tidigt som möjligt sänder inte bara ut signalen att lärarna i kommunen är bortprioriterade utan sållar sig till än ett exempel i den både ständigt växande och idag rejält tilltagna raden av jämlikhetsbrister som kommunaliseringens av skolan resulterat i under de 22 år som den varat.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) talade i början av året att det ska löna sig att vara en duktig lärare. Kanske är det så enkelt att Ludvika kommun anser att det inte finns några duktiga lärare inom kommunen, och då valt att senarelägga lärarnas möjlighet till denna löne- och karriärutveckling. Vad man kan konstatera är att sådana kommunala handlingar ger upphov till vilka kommuner som prioreterar skolfrågorna.
Skola är vår framtid och bör alltid ges ytterst hög och effektiv prioritering.

Peter Gyllander (FP)
Folkpartiet Liberalerna Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel