Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde Eklund undgå att granskas?

Annons


Medan dubbelmördaren Anders Eklund rannsakats och psykundersökt har åklagaren Bo Lindberg i Göteborg förhört polismän här i länet. De som förgäves letat efter en då okänd Eklund - och misslyckats.
Har någon av dem begått något straffbart misstag?
Har svårt att tro det.
Hos utredarna fanns nu ett tips som pekade ut Eklund som möjlig mördare i Pernilla-fallet i Falun. Det hade legat ett år.
Är det straffbart?
Det var anonymt. Det innehöll inget som gav skälig misstanke. Det kom sju år efter mordet. Det är svårt att se någon straffbar underlåtenhet i hanteringen.
Hade inte Engla och Eklund råkat sammanträffa just som de gjorde skulle tipset dessutom ha avslöjat Eklund. Och gjort falupolisen till hjältar.
Jag blir förvånad om Lindberg väcker åtal.
Samtidigt är jag på ett mer personligt plan förvånad över att Eklund undgått upptäckt. Att inte någon enskild polisman - eller enskild journalist - tänkt tanken att han kunde ha med Pernillas död att göra.
Det togs ju faktiskt en bild på honom praktiskt taget på bar gärning när han 2006 begick den våldtäkt i Sandviken som ingår i åtalet.
Varför utnyttjades inte bilden bättre? Var det verkligen ingen i polishuset som hade med honom att göra efter vad som kom att rubriceras som sexuellt tvång i Torsåker 1998 som såg bilden och kände igen honom?
Varför spreds inte bilden till granndistrikten?
De som utredde händelsen måste ha slagit fram Eklund registren och sett våldtäktsförsöket i Gävle 1995 och övergreppet i Strömsund samma år. För någon med den bakgrunden är risk för återfall uppenbar.
Det är märkligt att ingen reagerade.
Så väldigt många med det här beteendet finns ändå inte.

I mitt eget arkivskåp har jag en speciell mapp för folk som har eller kan tänkas återfalla i sexbrott. Hade händelsen i Torsåker hänt i Falun hade Eklund hamnat där. Då hade jag läst utredningen, skaffat domarna från Strömsund och Gävle och så hade Eklund efter dom hamnat i ett kuvert i den där mappen.
Det var snarast en tidsfråga när han skulle återfalla.
Hade sen Pernilla-mordet i stället inträffat i Tors-åker föreställer jag mig att jag tipsat polisen om honom. Vilket är ett av skälen till att föra ett liknade register.
Jag är förvånad framför allt för att inte någon polis som stött på Eklund i tjänsten inte gjort någon liknande reflexion.
När Quick greps för grovt rån 1990 snuddade jag vid hans bakgrund, sexbrotten från 60-talet. Minns att jag häpnade. Vad är detta? Pedofil sadism? Utomordentligt farlig?
När han sen började bekänna var det närmast en bekräftelse.
Så här i backspegeln har jag länge förundrats över att ingen som utredde vad han gjorde 1969 och 1974 eller journalistiskt bevakade brotten haft det i minne exempelvis när Johan Asplund försvann 1980.
Oavsett Quicks skuld i fallet.
Rikskrim har nu lovat inträtta ett register för att fånga upp personer som Eklund. Hade det gjorts efter Johans försvinnande kunde Engla ha varit i livet idag. Men den här bristen utreder inte Bo Lindberg.


GUBB JAN STIGSON

Annons