Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur många hårdrockare finns det i världen?

Svar: vet inte, men arrangörerna i Sverige verkar ha en stark tro på att det finns oändligt många.

Sommaren 2014 ser ut att bli en enda stor hårdrocksfest i detta land. De sedan tidigare etablerade festivalerna Sweden Rock, Metaltown, Getaway Rock, vår lokala Rockstad: Falun och Skogsröjet med flera får nu sällskap av nya Stockholm Fields, med giganterna Metallica som affisch-topp.
Lägg därtill Bråvalla och andra bredare festivaler, som inte är inriktade på rock men som säkert klämmer in några stora namn inom genren.

Det kommer nog att braka åt skogen någonstans i sommar.

Med nya Stockholm Fields, som arrangeras på Gärdet den 30 maj, får Sverige ytterligare en aktör med kapacitet för 50 000 besökare.
Det är alltså 50 000 hårdrocksbiljetter till som ska säljas i jämförelse med den gångna festivalsommaren.

Visserligen är hårdrockare bevisligen en stark målgrupp. De är, fördomsfullt sett, män som jobbar med ”riktiga” jobb, är lite äldre och har råd att köpa biljetter.
Men ändå. 50 000 biljetter till. Med sommarens ”festivaldöd” färskt i minnet.

Det känns som att det kommer braka åt skogen någonstans. Frågan är bara var?

Nykomlingen i Stockholm blir nog lyckad. Metallica är Metallica, och dessutom har de Slayer med på skutan, och ska släppa fler.
Sweden Rock sitter nog också säkert. De har byggt upp sin festival under lång tid och har trogna besökare. Och som grädde på langosen har de Black Sabbath nästa sommar.
Och Dalarnas lilla uppstickare Rockstad: Falun lockar nog sina vanliga drygt 5 000 besökare, i princip enbart på grund av Sabaton.

Däremot kan det kännas lite osäkert för Metaltown i Göteborg och Getaway Rock i Gävle.
Metaltown har inte släppt ett enda band än, och Getaways första släpp nu i veckan, med Volbeat, Opeth, Arch Enemy, Watain, Doro, Edguy och några till fick i alla fall inte mig att springa till biljettkiosken.
Även Bråvalla kan ligga lite risigt till beroende på vilken inriktning de tar. Premiären i somras lockade nog mycket tack vare nyhetens behag, men många var missnöjda med mycket på festivalen.

Och nejdå, jag har inte glömt Peace & Love. Som vanligt hoppas jag på en fantastisk nystart, men i nuläget vet vi inte så mycket alls.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se