Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska det gå för slipsen?

Den är inte längre ett självklart tillbehör för män som styr eller vill styra. De riktigt mäktiga kan uppträda slipslösa utan att förlora auktoritet. Med tanke på hur gärna människor tar efter dem som bestämmer och – inte minst – hur föga populär slipsen är har jag tyckt mig se dess snara försvinnande.
Men så kom bilder från årets Davosmöte. Det äger rum på en sportort uppe i Alperna, det ska handla om informella diskussioner och personliga möten. Stilen ska också vara informell. Det betyder tröja och skjorta uppknäppt i halsen. Elegant kofta och byxa. Sådan visade sig också Christine Lagarde, Internationella valutafondens chef, som alltid synlig med sitt vita, kortklippta hår.

Tröja och skjorta satt på norske kronprinsen och på Jacob Wallenberg och cheferna för våra vanligaste företag var slipslösa. Men hur såg politikerna ut? Precis som vanligt. Fredrik Reinfeldt hade mörk kostym, vit skjorta och diskret slips. Det hade hans brittiske kollega och vän David Cameron också. Ett par panelbilder avslöjade att de inte var ensamma, den traditionella kostymeringen bars också av Dmitrij Medvedev och Bill Gates och rätt många mindre namnkunniga.

Hur ska vi tolka detta? Kanske är politiker mer pressade än direktörer? Förbundskansler Angela Merkel bar också en jacka i hennes vanliga stil, ingen märkeströja där inte.
Dagens politiker förflyttar sig oavbrutet och vet kanske inte alltid var de är när de vaknar. Då är det lugnast att alltid ha samma kläder till hands, då riskerar de inte att komma i vintertröja på toppmöten i Sydamerika (dit skulle tex Angela Merkel direkt).
Eller känner politiker att de behöver den auktoritet som den propra arbetskostymen ger? Europas kriser är svårlösta, minst sagt. Politikerna kan i alla fall visa att de hela tiden arbetar hårt så hårt att de inte hinner leta upp några sporttröjor innan de bordar flyget.
Barbro Hedvall

Barbro Hedvall är journalist och författare och hennes senaste böcker är Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt (2011) och Maktens signaler. Från plym till naket huvud (2012). Hon har tidigare arbetat som ledarskribent på Dagens Nyheter.