Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hur stort som helst om vi når Olympia-finalen”

En tveksam årsdebut och sämsta möjliga utgångsläge.När ”världens bästa dalahäst” On Track Piraten ger sig in i Olympiatravet vill tränaren Hans R Strömberg slå ur underläge:– Den här gången går det inte att hissa upp honom på förhand. Det betyder att jag själv håller mig lugnare också.

Andra deltävlingen av Olympiatravet utspelas på Rommetravet i Borlänge.

Med anledning av påskhelgen flyttas V75-omgången till söndag och startlistan i huvudloppet, kvalet till Olympiatravet, ser ingen utpräglad storfavorit och klart lysande stjärna som Sebastian K. förra veckan.

I stället har det samlats ett jämnt fält med flera V75-profiler på väg uppåt i karriären.

Yngst och sannolikt mest utvecklingsbar i fältet är On Track Piraten.

Han krigade i kulltoppen som treåring, men behövde lång tid för att hitta formen i fjol innan han avslutade säsongen strålande.

Nu gör han sin andra start efter drygt två månaders vinteruppehåll. I den första gjorde han en slät figur i ett långlopp på Solvalla.

– Jag hade förväntat mig mer, hästen var inte så pigg som jag önskat, därför var det skönt att det fanns en bra förklaring. Han hade problem med halsen. Efter det har vi låtit honom gå utomhus mer och hästens friskförklarades i fredags, då anmälde jag hit, berättar Hans R Strömberg.

Just mer tid i hagen var det som fick On Track Piraten att hitta formen i fjol. Och precis som nu var det halsen som spökade under första delen av säsongen.

– Träningsbiten har gått bra i vinter. Däremot har kylan varit jobbig, har man 25-30 minusgrader om nätterna går det inte gärna att släppa ut hästarna. Men nu har värmen börjat komma, här om dagen hade vi dagsmeja för första gången i år. Då trivs Piraten mycket bättre, säger Hans R Strömberg.

På måndagsförmiddagen kördes ett finslipande träningsjobb.

– Han fick gå 1.24/1 600 meter och gjorde det på bra vis, det var det besked jag ville ha. På torsdagen körs det sista jobbet på rakbanan, säger Strömberg.

Många tränare undviker att matcha nyblivna femåringar i gulddivisionen. Men faktum är att On Track Piraten redan i vintras visade att han kan matcha garvade äldre topphästar. I gulddebuten på just Romme i december svarade han för en svettig långspurt från svårt utgångsläge som tvåa bakom styrkefenomenet Saston.

En liknande insats borde räcka långt även på söndag.

– I december var hästen i toppform, det kan han knappast vara nu. Visst har jag siktat mot det här loppet, men med tanke på hur seg han var senast så fattas det säkert något lopp innan han är som bäst. När jag sedan såg utgångsläget så sjönk förväntningarna, säger Hans R Strömberg.

Spår åtta bakom bilen innebär start längst ut bakom vingen, närmast publiken där On Track Piraten säkert har många supportrar.

För även om hästen tränas på grannbanan Rättvik kan han som ensam ”dalahäst” nog betraktas som ett hemmahopp.

– Visst måste han vara Dalarnas bästa häst, och det är klart att jag hoppas att han kan visa det på söndag. Han är i alla fall den bäste jag har tränat – och vi har absolut inte gett upp bara för att det ser svårt ut på förhand.

– Jag siktar på att köra honom barfota runt om med halvstängt huvudlag och stänknät, precis som vanligt. Taktiken får däremot Daniel Olsson bestämma, jag lägger mig aldrig i det, säger Hans R Strömberg.

De två främsta hästarna i mål kvalificerar sig till finalen av Olympiatravet på Åby 20 april, där 1,5 miljoner kronor väntar vinnaren.

– Jag har haft gulddivisonshästar förut, speciellt Spader Madame var väldigt duktig på sin tid, men aldrig någon som varit med i sådana här sammanhang. Lyckas vi nå Olympia-finalen skulle det vara hur stort som helst för mig, säger Hans R Strömberg.