Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hus, broar och kläder av trä

Det behövs en långsiktig skogspolitik med balans mellan produktions- och miljöhänsyn. Klimat- och energifrågan kan lösas genom att bygga med trä. Det var slutsatser på konferensen om svensk trä- och skogsindustrins framtid.

Det behövs en långsiktig skogspolitik med balans mellan produktions- och miljöhänsyn. Klimat- och energifrågan kan lösas genom att bygga med trä. Det var slutsatser på konferensen om svensk trä- och skogsindustrins framtid.

– Vi vill lyfta fram en väldigt viktig industri som är nyckeln till ett framtida hållbart samhälle, sa kommunalrådet Lars Isacsson när han hälsa välkommen.

130 branschföreträdare, politiker, fackfolk och andra intresserade samlades för att diskutera skogsindustri och träindustri framtid i Sverige, när Avestasamtalet fortsatte i verket i Avesta.

Framtidstron var tydlig. Efterfrågan på svenska trävaror ökar på nya marknaden. Industrialiserat träbyggande av både broar, skolor och flervåningshus efterfrågas allt mer.

Stefan Lindbäck, Piteå, berättade om Lindbäcks bygg AB som under 1990-talet svängde om sin hela produktion från kundanpassade småhus till att börja prefabricera 2-8-våningshus i trä. Han menade att utveckling måste gå mot ännu mer standardisering och han efterlyste konkurrenter.

I dag har industriella trähus 10 procent av marknaden för flervåningshus. Det är inte bara bostäder som byggs i trä utan också skolor, äldreboende, idrottshallar, broar berättade Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

Hon förklarade varför man ska bygga i trä.

– Klimatpåverkan minskar och genom industriell produktion används resurser effektivare. Trä är ett förnybart material, varje kubikmeter trä som används betyder minskade utsläpp.

Mikael Eliasson, Skogsindustrierna, berättade om nya marknaden för svenska trävaror i norra Afrika och Mellansöstern

Sture Karlsson, vd för Mellanskog berättade om satsningar på att utveckla nya produkter.

– Allt som gör av olja kan också göras av trä. Och vem kunde tro att ett Indiskt textilföret skulle köpa en massaindustri i Ö-vik? Men nu har det hänt, sa Sture Karlsson.

– Vi har lösningarna både på energi- och klimatfrågan, vi ska bygga med trä, sa Jörgen Hermansson, Stora Enso.

Problemen som flera lyfte fram var brist på råvara, på grund av att skogsmarker skyddas.

– Man avsätter skog som reservat för framtida beskådare, men ingen är ju där och tittar, sa Karl Hedin, ägare till Karl Hedin AB.

Miljöpartiet i regeringen togs upp av flera branschföreträdare.

– Det finns en oro för att skogsbruket ses som ett miljöproblem som borde detaljregleras, sa Sture Karlsson, vd för Mellanskog. Det behövs långsiktiga spelregler och en samsyn om skogsindustrin möjligheter och mål. Finns det problem ska vi lösa dem tillsammans.

Även landshövding Maria Norrfalk framhöll vikten av balansen mellan miljökrav och produktionskrav, som nu finns i skogspolitiken, behålls.

Den föreslagna vägtrafikavgiften är förödande för skogsindustrin, det var företrädare för skogsindustrin överens om.

Landshövding Maria Norrfalk berättade att 25 procent av transporterna på vägnäten i Dalarna hör ihop med skogsindustrin.

– Det klart att en sådan avgift skulle påverka skogsindustrin, sa Maria Norrfalk.

Landshövdingen framhöll skogsindustrins stora betydelse för Dalarna.

– Jag är övertygad om att skogen kommer att vara bas för framtida utveckling och ha stor betydelse för Dalarna, sa Maria Norrfalk.