Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbyringen får ett besökscentrum i den gamla Konsumfastigheten från 20-talet

2,5 miljon kronor satsas nu i Stjärnsund. För detta ska ett besökscentrum för Husbyringen skapas i den gamla Konsumbutiken, som idag är café. Till nästa sommar ska den nya mötesplatsen och utgångspunkten stå klar.

2003 kunde Stjärnsunds herrgård åter öppnas efter ett omfattande renoverings- och restaureringsarbete. Den gamla smedjan har också kunnat renoveras. Likaså brandtornet i Stjärnsund.
Drygt 22 miljoner har hittills lagts ned för att rädda gamla kulturbyggnader till eftervärlden. Det handlar om EU-medel och bidrag från Länsstyrelsen bland annat.
Nu står man i startgroparna för nästa stora projekt i Stjärnsund - att skapa ett besökscentrum för Husbyringen. Det ska fungera som en mötesplats och vara navet i den natur- och kulturled som binder samman de gamla bruken.
Totalt handlar det om 2,5 miljoner kronor som satsas, varav länsstyrelsen skjuter till en miljon kronor resterande del kommer från Landsbygdsprogrammet.
Besökscentrumet ska inrymmas i den gamla Konsumfastigheten som troligtvis uppfördes under 20-talet och där idag Café Stiernacrona huserar.
Caféet kommer att bli kvar, men får dela med sig av ytan. Det finns samordningsvinster att göra med en sådan lösning.
Länsantikvarie Ulf Löfwall säger byggnaden i dagsläget ser risig ut men att man exteriört kommer ta fram den ursprungliga träfasaden och återskapa byggnaden så som den en gång såg ut. Till och med de två takkupor som fanns kommer man att bygga tillbaka. Interiört handlar det om att anpassa lokalerna till den nya verksamhet som nu ska flytta in. I och med denna satsning kommer även Stiftelsen Husbyringens kontor att flytta från brukskontoret på herrgårdsområdet och in i besökscentrumet.
Gunhild Roos, som idag är kanslist, säger att när Stjärnsundsborna tillfrågades om valet av lokal blev det just denna byggnad som fick flest röster att skapa ett besökscentrum i.
- En rimlig målsättning är att det ska stå klart till juni 2012, säger Hedemora kommuns turistchef Kjell Rosén.
Förutom att fungera som en träffpunkt för näringsliv, boende och besökare och som utgångspunkt för upptäcktsfärder längs med ringen säger Ulf Löfwall att man vill lyfta fram den lokala matproduktion som finns. Och att det ska säljas lokalproducerade matvaror vid centret.
De lyfter fram Stjärsund som en attraktiv bostadsort, och Ulf Löwwall säger att orten är en av få som haft en bostadskö.
Han pekar på skolan som väldigt värdefull för orten för att den ska fortsätta locka folk att bosätta sig där.
- Det är det mest strategiska man gör på en sådan ort, säger ahn.
Finns det något mer att önska så är det logi. Kjell Rosén säger att det saknas sängplatser både vad gäller camping, stugbyar och vandrarhem.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se



FAKTA/Husbyringen
* Bildades 1970.
* Sveriges första ekomuseum.
* En sex mil lång kultur- och naturled inom förutvarande Husby socken.
* Sträcker sig mellan de olika bruken - Långshyttan, Silfhytteå, Stjärnsund och Kloster samt socknens centrum vid Smedby.
* Sträckan är skyltad.
* Omfattar ett 30-tal besöksmål, som exempelvis Stjärnsunds Herrgård, de Lavals smedja i Kloster och slussen i Silfhytteå.
* Husbyringen drivs av Stiftelsen Husbyringen i Dalarna.
* Ägs av Hedemora kommun, Sveaskog AB, Länsstyrelsen Dalarna samt Dalarnas museum.