Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushagsgymnasiets bagerilokal stängs

Arbetsmiljön på Hushagsgymnasiet i Borlänge kommun har allvarliga brister. Det menar ett skyddsombud som kräver åtgärder av arbetsgivaren.

Efter många års besvär med luft och framför allt temperatur i Hushagsgymnasiets bagerilokal, som ingår i gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, har personalen begärt att verksamheten stoppas i avvaktan på att tillfredsställande åtgärder utförs av arbetsgivare och lokalansvarig (Tunabyggen, Borlänge kommun).
I bageriet är det temperaturen som överskrider det som bör ses normalt för en arbetsplats. Under lång tid har temperaturen uppmätts av personalen. Det framgår att under en normal arbetsdag stiger temperaturen med cirka 10 grader i lokalen. ”Detta innebär att ofta är sluttemperaturen kring 30 grader på eftermiddagen. Detta ser vi som en allvarlig överträdelse av de normer och krav som ställs på arbetsplatsens utformning enligt arbetsmiljölagen”, skriver skyddsombudet.

Rektorn på Hushagsgymnasiet, Bo Floresjö, skriver i ett yttrande till anmälan:
”Under vårens arbete med ventilationsöversynen av Hushagsgymnasiet blev det klart att ventilationen för bageriet ej var med i den renovering som planerats for Hushagsgymnasiet. Vi kom då överens med Tunabyggen att de skulle vidta åtgärder for att få till bra arbetsmiljö i bagerilokalen så det blev klart till terminsstarten hösten 2013.
De åtgärder som vidtagits är att driva ventilationen under hela dygnet och det är inte tillräckligt for att klara av de värmeproblem som är i bagerilokalen. Värmeproblemen har varit kända för Tunabyggen och av mig sedan 2008.
Åtgärder har vidtagits för att förbättra miljön i konditoriet av Tunabyggen genom att sätta upp en avskiljande vägg. Den insatsen har inte förbättrat värmeproblemet i bageriet.
Vi har begärt att åtgärder ska vara genomförda till starten av verksamheten hösten 2013, De är nu inte genomförda och till dess att de åtgärderna inte är vidtagna kan jag inte ta ansvaret för elever och personals hälsa i bageriet och därför ställer vi in verksamheten till dess värmeproblemen åtgärdats.”

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se