Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HVB-boende riskerar böter

Ungdomar som försvinner, brist på tillsyn, och personal som säger upp sig. Trygg Hamns HVB-boende har granskats av inspektionen för vård och omsorg (IVO), med krav på åtgärder som följd.

HVB är en förkortning för ”hem för vård och boende” och Trygg Hamns målgrupp är pojkar och flickor mellan 15 till 19 år med psykosocial- och neuropsykiatrisk problematik.

Hemmet har två enheter. En i Rankhyttan i Falun och en i centrala Borlänge, plus ett antal utslussningslägenheter för ungdomar över 18 år.

Uppgiften är att bedriva ett anpassat boende för ungdomarna, vilket kräver personalnärvaro dygnet runt.

Men anmälningar har antytt att inte allt är som det ska. Personal ska ha saknats vid tillfällen, ungdomar ska ha försvunnit och ett antal ur personalen ska ha sagt upp sig på grund av förhållandena på hemmet.

Även rykten om droger och kriminalitet har varit i omlopp.

Efter att IVO genomfört inspektioner har man funnit att olika uppgifter om hur många som är inskrivna på de olika enheterna inte matchar varandra.

Åtminstone en ungdom har vid ett tillfälle försvunnit från boendet, efter att ha fått avslag på en asylansökan.

En annan av de ungdomarna uppgav till inspektörerna att han var 16 år och bodde i en lägenhet på en adress där verksamheten inte hade tillstånd.

I ett flertal utslussningslägenheter fanns ingen personal på nätterna.

Trygg Hamn påpekade till sitt försvar att ungdomarna har möjlighet att dygnet runt kontakta och träffa personal från den mobila arbetsgruppen.

Att personal skulle ha sagt upp sig på grund av förhållandena tillbakavisar Trygg Hamn. Man menar att bara tre har sagt upp sig sedan verksamheten startade och av helt andra skäl.

Man tillbakavisar också ryktena om droger och kriminalitet.

Nu måste Trygg Hamn genomföra åtgärder för att IVO inte ska utfärda ett föreläggande, som kan innebära böter. De påbjudna åtgärderna består av tre punkter:

Trygg hamn ska se till att verksamhet endast bedrivs i lokaler med tillstånd.

Föreståndare och personal ska alltid veta antalet inskrivna.

Personal ska finnas tillgänglig dygnet runt i verksamhetens lokaler för barn under 18 år.

De vidtagna åtgärderna måste rapporteras in till IVO senast den 31 december.

John Leander
john.leander@daladem.se