Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HVDC order på 1,6 miljarder kronor

ABB i Ludvika meddelar årets första miljardorder. Kraftbolaget har tagit hem en order värd 260 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor, från amerikanska kraftbolaget Bonneville Power för uppgradering av HVDC-stationen (högspänd likström) Celilo i Oregon.

Stationen togs i drift för 40 år sedan och är en viktig del av elförbindelsen mellan nordvästra Stillahavsområdet och södra Kalifornien. Stationen ska också uppgraderas till 3 800 megawatt. ABB i Ludvika ska leverera HVDC-transformatorerna, ventiler, kontrollsystem, kondensatorer och avledare. Teamet som rott hem ordern förenades kring tårtätning på onsdagen.

Kraftledningen är 1 360 kilometer lång och ska överföra elektricitet till tre miljoner hushåll runt Los Angeles. Under vintern behövs betydligt mer energi för uppvärmning i de norra regionerna medan det krävs mindre i det varma söder. Under sommaren är förhållandet det omvända då stora mängder energi krävs för luftkonditionering i södra Kalifornien. Tack vare elförbindelsen kan utbud och efterfrågan balanseras mellan regionerna.