Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllar Vasaloppet i bild

Annons

Leif Hiller har varit fascinerad av Vasaloppet sedan han var liten. Hans hyllningsutställning till det klassiska skidloppet finns att se på Mora kulturhus under hela Vasaloppsveckan.
Det finns mycket att fördjupa sig i när det gäller Leif Hillers bilder. Med konstnärsfärgpennor och blyerts har han skapat en serie av vykortslika bilder, en för varje kontroll och någon extra.

– Du kan åka Vasaloppet genom tavlorna med alla härliga namn: Gopshus, Mångsbodarna ... Jag tycker väldigt mycket om Siljansbygden, säger Leif Hiller, som själv är från Kramfors.

Redan som liten pojke förstod han utifrån hur de vuxna pratade att Vasaloppet, det var något extra. Som 13-åring satt han med örat tätt emot radion och lyssnade.
– Sedan det började sändas på teve har jag nog inte missat en sändning.
Jo, 1976. Då åkte Leif Hiller själv Vasaloppet. Han har också avverkat några Öppet Spår.
– Jag ville göra något av allt jag upplevt.
Kreativ och konstnärlig har han varit sedan han var barn, så det föll sig naturligt för Leif Hiller att sätta pennan till papperet. Det tog honom fem år att göra klart bildserien.

– I centrum har jag satt lagerkransen och inuti den någon som haft stor betydelse för loppet. Sedan har jag delat av tavlan i två delar med mina egna fantasikurbitsar och medaljer och dalahästar i olika färger. Överst har jag målat naturmotiv och under motiv som har med loppet att göra, säger han och ler.
Till varje tavla finns också ett häfte med klipp- och klistra-känsla. Här samsas dikter och sånger med fakta, kuriosa och anekdoter om Vasaloppet, funktionärer, åkare och kommentatorer.
– Jag tror att jag har läst alla böcker som finns utgivna om Vasaloppet, och alla broschyrer. Jag har tagit med lite om mycket, säger han.

Utställningen ”Vasaloppet” har visats en gång tidigare, i Kramfors.
– Men jag hade en tanke och dröm att få komma till Mora och visa den, medger Leif Hiller.
Här hänger den kvar till den 16 mars. Nästa helg är konstnären också själv på plats.

Jennie-LieKjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se