Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster ska betala eget vatten

Kopparstaden är på väg att införa individuell vattenmätning där hyresgästerna får betala för den mängd vatten de förbrukar.

Annons

– Stora familjer med tonårsbarn där man förbrukar ganska stora mängder vatten är de som förlorar. Mindre hushåll är vinnarna, säger Marcus Kjellin, Hyresgästföreningen.

Tidigare har kostnaden för vatten i hyresbostäder slagits ut jämnt över bostadsföretagens alla lägenheter.

Nu införs IMD, Individuell vattenmätning, i bostadsföretag över hela landet. Kopparstaden har börjat mäta vattenförbrukningen i lägenheter i en rad områden. I nybyggda hus finns redan mätanordningar och i äldre bostäder installeras de. Det har påbörjats i Bojsenburg, delar av Herrhagen och Norslund bland annat.

– Vi räknar ut en schablon, en normalförbrukning, som vi drar av på hyran. Man får först ett avdrag, och har man normal vattenförbrukning så blir hyran ungefär densamma. Är man vattensnål så får man lägre hyra totalt och använder man mycket vatten så blir hyran högre. En familj som förbrukar mer får betala mer, säger Elke Herbst, marknadschef vid Kopparstaden.

Sista dagen i månaden mäts förbrukningen för den månaden. Kostnaden kommer på nästa månads hyresavi.

– Vi ska göra en utvärdering i höst och se på hur det har gått. I andra områden där man infört individuell mätning förbrukas mindre vatten. Det är en energispar- och miljöåtgärd för att minska överförbrukning, säger Elke Herbst.

EU-direktiv föreslår att flerfamiljshus senast den 31 december 2016 ska ha utrustning för att mäta förbrukningen av värme och varmvatten individuellt i varje lägenhet.

Hyresvärdarna förhandlar med Hyresgästföreningen om en hyressänkning som motsvarar vattenförbrukningen.

– Principen är att hushållen får betala för det de förbrukar. Normalförbrukningen ingår i hyran. Vi försöker förhandla så att även hyresgästerna blir vinnare, inte bara hyresvärdarna. säger Marcus Kjellin, Hyresgästföreningen.

Han tycker det finns en rättvisa i att man betalar för det vatten man förbrukar.

– Det finns statistik om att när många övergår till IMD så minskar vattenförbrukningen med 25-30 procent. Det är en samhälls- och miljövinst, säger han.

Men mätningen förutsätter att det finns ett system som mäter både flöde och temperatur på vattnet, och i alla äldre hus är det inte möjligt.

Annons