Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästföreningen överraskad


Planerna på en försäljning av 59 lägenheter i allmännyttan i Rättvik möter motstånd direkt.
- Kommunen borde ta sitt ansvar, tycker Sven-Erik Rasmusson, Hyresgästföreningens förhandlingschef i Region Mitt.

DD avslöjade på tisdagen att kommunens fastighetsbolag Rättviks Fastigheter (RFAB) vill sälja 59 lägenheter i två fastigheter på Centralgatan och Prästskogsgatan.
Orsaken uppges vara att bolaget har så dålig ekonomi att det inte kan fixa det akuta underhållet, som stambyte.
Alternativ till lösning har undersökts och bolagsstyrelsen tycker försäljning är bäst.

Visste inget

Hyresgästföreningen visste inget om det.
Dess förhandlingschef Sven-Erik Rasmusson tycker det är märkligt att revisorer sägs vara emot att ägartillskott utökar aktieposten.
- Det borde vara det normala att kommunen tar sitt ansvar. Om inte pengar skjuts till borde kommunen borga för ett lån så att bolaget kan klara av fastighetsunderhållet, säger han.

"Helt otroligt"

Sven-Erik Rasmusson reagerar även på att fastigheterna enligt RFAB värderas till mellan 4 och 12 miljoner kronor.
- Helt otroligt. Tänk dig att ha två fastigheter värda det och säga, vill du köpa dom av mig? Det blir ju köparens marknad direkt. Känns jättekonstigt.
- Vad är det som garanterar att en köpare gör det som bolaget borde göra, undrar Sven-Erik Rasmusson, som inte känner till några detaljer vad gäller allmännyttans fastigheter i Rättviks kommun.

Emot försäljning

- I alla kommuner i Sverige finns ett stort behov av underhåll av gamla fastigheter, säger han.
Vad ska Hyresgästföreningen göra i det här fallet nu?
- Vår ombudsman Sören Pettersson, som ansvarar för Rättvik, har semester. Men det första vi måste göra är att prata med hyresgästerna.
- Jag tror mig veta att en kvalificerad majoritet av dem vill att de här lägenheterna inte ska säljas, säger Sven-Erik Rasmusson.

HANS BLOOM