Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyreshus i Borlänge säljs

BorNords fastigheter i Borlänge köps nu av fastighetsföretaget Vi förenade. Det är 270 lägenheter och butiker och lokaler på över 3 000 kvadratmeter.

Annons

– Det är oerhörd efterfrågan på centralt belägna lägenheter, säger Jan-Olov Karlsson Fält, vd Vi förenade.
– Dags att göra något annat, säger Roger Johansson, som byggt upp BorNord under 20 år.
Byggnadsföreningen Vi förenade är ett fastighetsbolag som ägs av IOGT-NTO-rörelsen i Falun och Borlänge. Det har hållits extra föreningsstämma före köpet.
– Vi var fullständigt eniga, säger vd Jan-Olov Karlsson Fält om köpet.

Husen som köpet handlar om ligger på Östermalm i Borlänge och i centrala Borlänge. Bland annat Häradsvägen, Ingelsgatan, huset bredvid Maximtorget i korsningen Stationsgatan - Tunagatan, där det ligger en cykelaffär och en pizzeria, Skolgatan och Bygatan. Hur mycket fastighetsaffären kostat vill de i nuläget inte avslöja.
Roger Johansson, ägare till BorNord sedan 20 år, tog beslutet att sälja. Han köpte sin första fastighet i Borlänge för ungefär 20 år sedan. Sedan har han köpt flera fastigheter och byggt upp sitt företag Bor-Nord.
– Det är dags att göra något nytt, säger han. Jag var i livsmedelsbranschen i tjugo år och har jobbat med fastigheter i 20 år. Nu är det dags att hitta på något annat, säger han.
Och i fastighetsföretaget Vi förenade var det enighet på stämman att de ska köpa fastigheterna. Det äger i dag ganska många fastigheter. I Falun bland annat Gamla Elverket, Folkparken och i Borlänge Svanen. Nu vill de också satsa på lägenheter.
– Det är oerhörd efterfrågan på centralt belägna lägenheter, säger Jan-Olov Karlsson Fält.
En förklaring till att de köper bostadshus är att det är dyrt att bygga nytt.
– Det är bara de stora bolagen som kan bygga nytt. Vi har inga möjligheter att bygga i dag, säger Jan-Olov Karlsson Fält.

För hyresgästerna ska det vara som vanligt. De kommer att ha två fastighetsskötare och en som sköter det administrativa.
– Det lokala kontoret blir kvar på Ingelsgatan, säger Jan-Olov Karlsson Fält.
Hyresgästerna har fått ett brev om ägarbytet.
I ett av huset ligger det en restaurang, men eftersom Vi förenade har i sina stadgar att inte äga något hus med restaurang som har alkoholtillstånd, ska mäklaren sälja det huset vidare till någon annan intressent.
– En pizzeria eller tobaksaffär går bra. Men inte med alkohol. Vi är en folkrörelse och har en ideologi i botten, säger Jan-Olov Karlsson, vd i Vi förenade.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se