Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshus i Borlänge säljs

BorNords fastigheter i Borlänge köps nu av fastighetsföretaget Vi förenade. Det är 270 lägenheter och butiker och lokaler på över 3 000 kvadratmeter.

Annons

– Det är oerhörd efterfrågan på centralt belägna lägenheter, säger Jan-Olov Karlsson Fält, vd Vi förenade.
– Dags att göra något annat, säger Roger Johansson, som byggt upp BorNord under 20 år.
Byggnadsföreningen Vi förenade är ett fastighetsbolag som ägs av IOGT-NTO-rörelsen i Falun och Borlänge. Det har hållits extra föreningsstämma före köpet.
– Vi var fullständigt eniga, säger vd Jan-Olov Karlsson Fält om köpet.

Husen som köpet handlar om ligger på Östermalm i Borlänge och i centrala Borlänge. Bland annat Häradsvägen, Ingelsgatan, huset bredvid Maximtorget i korsningen Stationsgatan - Tunagatan, där det ligger en cykelaffär och en pizzeria, Skolgatan och Bygatan. Hur mycket fastighetsaffären kostat vill de i nuläget inte avslöja.
Roger Johansson, ägare till BorNord sedan 20 år, tog beslutet att sälja. Han köpte sin första fastighet i Borlänge för ungefär 20 år sedan. Sedan har han köpt flera fastigheter och byggt upp sitt företag Bor-Nord.
– Det är dags att göra något nytt, säger han. Jag var i livsmedelsbranschen i tjugo år och har jobbat med fastigheter i 20 år. Nu är det dags att hitta på något annat, säger han.
Och i fastighetsföretaget Vi förenade var det enighet på stämman att de ska köpa fastigheterna. Det äger i dag ganska många fastigheter. I Falun bland annat Gamla Elverket, Folkparken och i Borlänge Svanen. Nu vill de också satsa på lägenheter.
– Det är oerhörd efterfrågan på centralt belägna lägenheter, säger Jan-Olov Karlsson Fält.
En förklaring till att de köper bostadshus är att det är dyrt att bygga nytt.
– Det är bara de stora bolagen som kan bygga nytt. Vi har inga möjligheter att bygga i dag, säger Jan-Olov Karlsson Fält.

För hyresgästerna ska det vara som vanligt. De kommer att ha två fastighetsskötare och en som sköter det administrativa.
– Det lokala kontoret blir kvar på Ingelsgatan, säger Jan-Olov Karlsson Fält.
Hyresgästerna har fått ett brev om ägarbytet.
I ett av huset ligger det en restaurang, men eftersom Vi förenade har i sina stadgar att inte äga något hus med restaurang som har alkoholtillstånd, ska mäklaren sälja det huset vidare till någon annan intressent.
– En pizzeria eller tobaksaffär går bra. Men inte med alkohol. Vi är en folkrörelse och har en ideologi i botten, säger Jan-Olov Karlsson, vd i Vi förenade.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se