Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är jordens resurser slut för i år

I dag, 20 augusti, är världens förnyelsebara tillgångar slut för i år. I dag lämnar Miljöpartiet i Avesta in en motion om att Avesta ska bli en ekokommun.

Den ekologiska skuldens dag (Earth Overshoot Day) har instiftats av det brittiska New Economics Foundation. När vi nått den dagen har vi förbrukat vad som borde vara jordens totala årskvot för förbrukning av naturtillgångar. För varje år infaller den dagen allt tidigare.

Dagen visar allvaret i miljö- och klimatfrågorna och är också skälet till den motion som miljöpartiet lämnar sim motion till kommunen just i dag.
– Om vi ska kunna vända denna ohållbara utveckling måste vi hjälpas åt, skriver Lillebil Lundkvist och Henrik Öhrn, som under tecknat motionen. Ett sätt är att arbeta tillsammans mot tydliga mål.
Föreningen Sveriges Ekokommuner är en samarbetsorganisation för kommuner, regioner och landsting. Sveriges Ekokommuner grundades 1980.
Föreningen ska främja utveckling mot ett mer kretsloppsanpassat samhälle, byggt på en ekologisk grundsyn där livsmiljö ger människor möjlighet att uppnå en hög livskvalitet och en god hälsa.

I dag har föreningen 89 medlemmar, bland andra Avestas grannkommuner Sala och Hedemora.
Motionärerna tycker att miljön och naturen är en viktigt och avgörande faktor för utveckling och välmående.
– Avesta kommun uppfyller redan delvis kraven för att bli ekokommun med vår nya miljö- och klimatstrategi, säger Lillebil Lundkvist, Vi gör många saker men vi måste kanske skynda på ännu mer. I föreningen kan vi samverka, få ta del av andras erfarenheter och ha en uttalad viljeinriktning.
– Vi tycker att ett medlemskap i Sveriges Ekokommuner skulle stärka Avestas varumärke som en friluftskommun och miljökommun, säger Henrik Öhrn. Vi måste fortsätta att ligga i framkant.
Lillebil Lundkvist påpekar att Avesta tillsammans med andra ekokommuner skulle kunna få större kraft och trycka på när det till exempel gäller länstrafikfrågor.
– Folk som ska flytta hit tittar på miljöfrågorna, säger Lillebil Lundkvist. Ofta vill man lämna storstaden just för att få en bättre miljö

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se