Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag firas Geologins dag vid Falu gruva

Annons

När geologins dag ska firas vid Falu gruva är det inte kopparn som står i centrum. En stor del av dagens aktiviteter handlar faktiskt om - guld.
- Geologi attraherar människor, det blir som en skattjakt, säger Gunilla Hedenblad som är antikvarie på Falu gruva.

Har du en spännande sten hemma? Då kan du ta med den till Falu koppargruva i dag, lördag den elfte september, då geologins dag firas i hela Sverige. Där får du hjälp med identifiering av sten och mineraler. Om du inte själv har gjort några fynd, kan du lyssna till geologer som berättar om jade i Kanada och nya guldfynd i Falun, eller varför inte prova på att måla med äkta guld?
- Sverige är geologiskt intressant, och Falun i synnerhet, konstaterar Gunilla Hedenblad.
Det kommer även att vara tipspromenad, för stora och små, och berättas om kopparhanteringens inverkan på miljö, liv och hälsa.

Prova på guldvaskning

Mattias Kroon, en av världens skickligaste vaskare, finns på plats i Falun för firandet.
- Alla som vill kommer att få prova på att vaska fram guld, säger Gunilla Hedenblad.
För den som själv vill ge sig ut har bergsingenjör Leif Löfberg det bästa tipset.
- Runt Vika finns Dalarnas bästa möjligheter för guldvaskning, säger han.
Jan Sjöström och Marita Alqvist, som har spenderat sommaren i en jadegruva i Kanada, kommer att berätta om sina upplevelser bland björnar, skogsbränder och indianer.
- Det är en svindlande tanke att geologi påverkar så mycket, när man sätter sig in i ämnet, säger Anna-Lena Grusell som är chef för besöksservicen.
- Det handlar om allt från att bygga hus och mp3-spelare till alla de mineraler som människan behöver för sin överlevnad, fortsätter hon.
MATTIAS GÖTHBERG