Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag slås portarna upp för en ny affär

Sara Forsberg har sedan i somras förälskat sig i chokladtillverkning.
Och i dag går drömmen om en egen affär i uppfyllelse.

Annons

– Jag satsar för att jag tror på det här, säger Sara och visar runt i den mindre butiken.

I lokalen står det inte bara téer på hyllorna – även andra produkter som sylt och mjölkfri choklad finns att skåda.
Men i fokuset finns det en främst en helt annan sak - nämligen praliner.
Själv har Sara Forsberg alltid tyckt om choklad. Men det var som sagt inte förrän i somras som hon började tillverka den under mentorn Morgans Spiiks ledning.
– Svåraste med praliner är just att få den exakta temperaturen och den jämna tjockleken på smeten, berättar hon.

Hon är ursprungligen från Ludvika och det var så på så vis hon fick kontakt med Morgan Spiik.
Och det är även hans verksamhet som hon kommer ta över – och flytta över den från Ludvika till Avesta.
– Det finns ju ingen sån här butik i just Avesta.
Tidigare har Morgan Spiik haft verksamheten i sin ägo i Ludvika, men har på grund av tidsbrist tvinga ge upp chokladtillverkningen - åtminstone för tillfället.
– Men jag kommer vara här och hjälpa Sara så mycket jag kan, förklarar han.

Han kommer även hjälpa till att undervisa i chokladtillverkning och tillhandahåll provsmakning av chokladen.
Men det är inte bara att tillverka de små chokladbitarna. Det ligger långt mer jobb bakom tillverkningen av pralinerna än vad man till en början kan tro.
Inte nog med att chokladen måste ha rätt temperatur och ständigt vara i rörelse, utan dessutom görs den även i flera olika lager.

Bland smakerna finns alltifrån den populära chilin till den mer okända som den med smak av ljust öl, men även andra drycker som glögg och champagne.
Men själv har Sara Forsberg inte någon egen favorit. Åtminstone inte än.
– De är så goda alltihop!
Men det är inte bara smakerna som är viktiga. Även råvarorna är det och det finns tankar på att använda alltfler närproducerade.
För nuvarande är grädden i pralinerna från Grådö mejeri.

Det finns många framtidsplaner med affären. Inte bara att utöka sortimentet i sig utan även själva smakerna och mer därtill.
– Men just nu är chokladen nummer ett, säger hon.
Hittills är Sara den enda anställda i affären, men Morgan kommer finnas vid hennes sida ett tag till.


Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se