Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag smäller det

I dag, eller kanske framför allt i kväll, så kommer himlen att lysas upp till stora delar av fyrverkerier. Men kom i håg att vara rädd om dig – och eventuellt skaffa tillstånd.

Nyårsafton är starkt förknippad med raketer i alla dess slag. Fast under årens lopp har några sorter försvunnit från marknaden.
För tio år sedan förbjöds till exempel smällare och nu i april, år 2014, är det slut med raketer som innehåller mer än 75 gram krut.

Raketerna kommer dels försvinna från det allmänna sortimentet, men får man tag på en måste ha tillstånd för att använda dem.
Men många gånger kan man behöva fler tillstånd än så. För att få skjuta i väg raketer på vissa ställen, så behövs ibland exempelvis tillstånd från polisen.
– Det finns ingen riktig exakt siffra på hur många som ansöker om tillstånd. Det finns runt ett tiotal i länet som återkommer med ansökningar om tillstånd varje år för större arrangemang, förklarar Linda Holmstrand som är tillståndshandläggare vid polisen i Dalarna.

Hur vanligt är det att privatpersoner söker tillstånd?
– Det är inte så vanligt. För generellt är det ju så att det är tillåtet att använda pyrotekniska varor under vissa klockslag på nyår och valborg i tätbebyggt område.
Även om det på vissa platser i länet inte behövs tillstånd, så bör man ändå kontakta respektive kommun. Det kan nämligen finnas platser där fyrverkerier, oavsett om det är nyår eller inte, är helt förbjudet att avfyra.
– Får vi in en ansökan så skickar vi ut det på remiss till berörda instanser som kommun och räddningstjänst, säger Linda Holmstrand.

Sedan är det alltid förbjudet att utan polismyndighetens tillstånd använda pyrotekniska varor inom ett område upp till 250 meter från närmaste ålderdomshem, servicehus och sjukvårdsinrättningar.
Det finns också de som väljer bort fyrverkerierna och tänder så kallade ”thailyktor” i stället. Sedan 1 november år behöver man inte längre ansöka om tillstånd från Trafikverket för att använda dessa, såvida man inte har planerat att tända över 50 stycken.

Och glöm inte att hålla koll på avståndet till närmaste flygplats – är det mindre än 10 kilometer eller närmare fågelvägen, så behövs det också ett tillstånd från Trafikverket.
”Orsaken till att du ska kontakta flygplatsen för att få släppa upp svävande lyktor i närheten av den, är att svävande lyktor kan störa piloter vid start- och landningsfaser”, förklarar Trafikverket via sin hemsida.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se