Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Dalarna arbetar allt fler med delade turer

Antalet delade turer ökar i nästan två tredjedelar av kommuner visar en undersökning från tidningen Kommunalarbetaren.

Avesta är den enda kommunen i Dalarna där det inte förekommer delade turer inom vård- och omsorgssektorn. I drygt 60 procent av länets kommuner har de delade turerna ökat sedan 2010. Det visar en undersökning som tidningen Kommunalarbetaren utfört.

Tidningen har skickat ut en enkätundersökning till fackförbundet Kommunals vård- och omsorgssektioner. De har frågat om delade turer förekommer, hur vanligt det är i dag jämfört med för tre år sedan och på hur stor andel av arbetsplatserna det finns delade turer.
I landet svarade 90 procent av kommunals vård- och omsorgssektioner att delade turer förekommer. I en likadan undersökning som genomfördes 2010 var siffran 75 procent.

Sex av tio sektioner i landet säger att det ökat sedan 2010, vilket liknar siffrorna för Dalarnas kommuner. Åtta av de tretton kommunsektioner i Dalarna som besvarat frågan om delade turer blivit vanligare har uppgett att det blivit det.
Enligt undersökningen är andelen arbetsplatser med delade turer i länet störst i Gagnef, Vansbro och Älvdalen. Kommunals representanter i de kommunerna uppger att det finns delade turer på nästan alla arbetsplatser inom vård- och omsorgssektorn.

Erik Jerden
erik.jerden@daladem.se