Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I helgen körs den 37:e upplagan av Lilla Skidspelen

I helgen kommer framtidens längdstjärnor att tävla på Riksskidstadion i Falun.
1000 starter kommer att göras i Lilla SS och Scandic Junior Cup.
– Vi hoppas på en hel del publik, säger Falu IK:s Mårten Sahlin och Annika Eckerlid.

Lilla SS (Lilla Skidspelen) är en minst sagt anrik ungdomstävling. Under helgen arrangeras den 37:e upplagan av tävlingen som hade premiär 1974.
Under de två tävlingsdagarna kommer åkare från yngsta klassens skidlöpare (upp till åtta år) till Sveriges bästa juniorer att tävla i Lugnetterrängen.
Nytt för i år är att Sverigecupen för juniorer, Scandic Junior Cup, ingår under Lilla SS-helgen. Juniorcupen består av fyra tävlingshelger, och detta är den näst sista tävlingshelgen för säsongen:
– Det känns verkligen spännande. Vi har jobbat mycket med att skapa mer aktivitet på stadion, och lagt programmet under helgen så att juniorerna ska få mycket publik. Vi hoppas att cuptävlingarna ska bli ett återkommande inslag i Lilla SS, säger tävlingsledaren Mårten Sahlin.
– Och med tanke på att hela den svenska junioreliten är här kan det mycket väl bli så att någon av de som tävlar på Lugnet i helgen kommer att vara med på skid-VM här 2015. Och att få se de bästa juniorerna i landet är förstås även väldigt roligt även för de yngre åkarna, säger arrangerande Falu IK-skidors ordförande Annika Eckerlid.
När anmälningarna stängde vid lunchtid i går var det närmare 1000 anmälda till helgens tävlingar.
Under lördagen kör ungdomarna ett individuellt lopp och juniorerna sprint, något som inte gjorts på Riksskidstadion på många år; och diskussionen kring hur en framtida VM-sprintbana är igång:
- Vi har haft en dialog med Anki Kjellberg (generalsekreterare på Svenska Skidspelen) om sprintbanan. Vår banläggare Christopher Gluch har lagt en mycket publikvänlig bana där publiken kommer att kunna se åkarna under stora delar av banan, säger Sahlin.
Under söndagen ställs juniorerna inför en rejäl utmaning när killarna åker tre mil (fyra varv på en utslagsgivande 7,5 kilometersslinga), och tjejerna kör samma bana två varv.
På ungdomssidan är det den mycket publikvänliga sprintstafetten som väntar under den andra tävlingsdagen:
– 270 tvåmannalag är anmälda, och vi har valt att tillåta mixade lag; det vill säga lag över klubbgränserna, detta för att ge möjligheter för så många som möjligt att vara med. I sprintstafetten kör vi hela slingan nere på stadion. Christopher Gluch har lagt en teknisk och rolig bana, säger tävlingsledare Sahlin som kommer att ha 100 funktionärer att tillgå under helgen:
- Vi är inne i en stor generationsväxling bland våra funktionärer, vi håller på att fasa in föräldrarna till våra yngre åkare. Och till Skidspelshelgen i mitten av mars kommer vi att ha drygt 30 nya funktionärer, säger ordförande Eckerlid.
Och till sist; för personer som vill ut och åka längd i helgen är det läge att välja ett annat alternativ än Lugnet. Stora delar av Lugnetspåren är avstängda under tävlingshelgen.

MÅRTEN LÅNG
023-475 10
marten.lang@daladem.se