Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I helgen tvättar vi bilen - på rätt sätt

I helgen finns möjligheter att skippa den miljömässigt förkastliga fultvätten av bilen - och för en gångs skull tänka miljövänligt i stället. För just den aningslösa biltvätten på gården är en av våra allra största miljöbovar.
– Men ett förbud mot att tvätta bilen hemma är att gå för långt, säger Henrik Eriksson vid Falu Energi & Vatten. Då är det bättre att i stället uppmuntra bilägare till att göra rätt.

Faktum är att våra drygt 500 000 biltvättar i Dalarna kostar oss 115 miljoner kronor - årligen. Att förledas tro på ekonomisk vinst med egentvätt är bedrägligt då den verkliga kostnaden i stället flyttats till vår omgivande miljö.

– Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 miljoner kronor till naturen, förklarar Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten. I stället för att vi betalar för vad en riktig biltvätt kostar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och att ta bilen till en auktoriserad biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen.

I helgen uppmärksammar Dalarnas kommuner i en gemensam satsning Stora Biltvättarhelgen 2015 tillsammans med landets totalt 290 kommuner arrangerat av Mitt Vatten. Syftet är lika kristallklart som vattnet i en porlande vårbäck: Att allmänheten skall få en ökad insikt i sin egen roll i vattnets känsliga kretslopp och förstå vilken viktig roll vattentjänstföretagen spelar för en hållbar utveckling med friskt vatten, rena sjöar och hav.

Biltvättarna filtrerar bort olja och partiklar från vattnet och behandlas i reningsverk innan det mynnar ut i vattendrag, grundvatten och sjö.

Vid Falu Rekond på Ingarvet i Falun tas kemikalierna omhand via en fettavskiljningsanläggning och lagras i en underjordisk tank som med jämna intervaller töms med slamsugningsbil.

– Här ligger den stora avgörande skillnaden i hanteringen gentemot allmänheten som ofta - utan att ens reflektera - låter vattnet rinna rakt ner i dagbrunnen ute på gatan eller i garaget, säger Andreas Nordvall.

I helgen medverkar Falu Rekond med öppethållande 10 -14 båda dagarna. På plats erbjuder Håkan Nordvall grundtvätten Lilla paketet för 250 kronor. Då får kunden en utvändig tvätt med avfettning, fälgrengöring och schamponering. Mot tillägg erbjuds andra tjänster som syratvätt och slutvaxning med mera.