Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I höst börjar nya elever

Det har funnits frågetecken kring vård- och omsorgsprogrammet på S:t Mikaelsskolan. Förra terminen startade inte programmet då det var för få sökande.– Men till hösten kommer en ny årskurs börja då 21 personer har sökt och det kan bli fler, säger Maria Burtus, rektor på S:t Mikaelsskolan.

S:t Mikaelsskolan har saknat en årskull på vård- och omsorgsprogrammet. Hösten 2012 var det för få som sökte till programmet och det kunde inte starta. Men trodde man det var nedlagt trodde man fel.
– Vi finns, vi existerar, vi är här, säger Maria Burtus, rektor för omsorgsprogrammet. Hon betonar att det aldrig varit nedlagt. Hösten 2012 var ett unikt fall där söktrycket inte var stort nog.

De nuvarande eleverna på omsorgsprogrammet som till våren tar studenten hoppas på att utbildningen kommer att fortsätta vara lika populär i framtiden.
– Man vill knappt sluta. Det kommer att bli jättejobbigt, säger en av eleverna och får bifall från sina vänner.
– Vi har så kul ihop på programmet. Det är både teoretiskt och praktiskt. Man jobbar ihop och får lära känna varandra. Vi är som en familj och man får vänner för livet.

Eleverna är lika positiva till utbildningen som de är inför framtiden.
– Jobb finns så det räcker och blir över. Vi har aldrig haft problem med sommarjobb eller extrajobb. Alla ringer snarare oss.
Rektor Maria Burtus berättar att det är viktigt att flera läser vård- och omsorg då behovet är stort. Inom vården kommer 40-talister över hela landet snart gå i pension och det är ett stort tryck efter arbetskraft.

Bland tredjeårseleverna på programmet ska många studera vidare till hösten och bli sjuksköterskor – men de har flera möjligheter. S:t Mikaelsskolans samtliga yrkesförberedande program är också högskoleförberedande. Maria Burtus berättar att flera yrkesområden ser det som fördelaktigt att man läst omvårdnad, som exempelvis polisyrket.

– Även om man inte vill jobba inom vården har man så mycket nytta av det här programmet. Man lär sig så mycket om människor, beteenden och vardagliga sjukdomar. Det har man nytta av hela livet, säger en av eleverna.

Stefan Rämgård/DT