Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I pojkklasserna var det långväga gäster som tog allt

Sverige dominerade på tjejsidan, men bland killarna var det långväga gäster som sparkade hem allt.
Så lyder en kort sammanfattning av finalerna i den 31:a upplagan av Dalecarlia Cup.
För Kvarnsvedens flicklag blev det en framgångsrik lördag när de vann finalerna i såväl F13 som F15.
Två pojklag från Borlänge hade också tagit sig till final, men för dem blev argentinska Tucuman övermäktigt.

Det fanns många likheter mellan de två finalerna som Kvarnsvedens segrande flicklag spelade.
F13-laget var först ut mot Östervåla. Där blev Therese Wadling matchvinnare i en tät match, men innan hon prickade in segermålet kostade hon på sig att missa en straff. Men 1–0 räckte även om Östervåla tryckte på en del i slutet av matchen.
Frågan är dock om inte Kvarnsveden skulle ha vunnit med 2–0. På ett inlägg från höger slarvade Östervålas målvakt och släppte bollen bakom sig. Det såg ut som om bollen var över linjen när hon fick tag i den och assisterande domaren signalerade för mål. Den signalen märkte inte domaren.

Ett par timmar senare blev det samma matchbild när Kvarnsvedens F15-lag. Här var det Chantelle Sundström som kostade på sig att missa en straff, eller rättare sagt KärraKlarabergs målvakt gjorde en fin räddning.
Nu blev Chantelle matchvinnare i alla fall när hon prickade in matchens enda mål i andra halvlek.
- Hon var skyldig oss det målet, kommenterade glada ledare.

Tunabros P13-lag fick massor av beröm av sina ledare trots att de förlorade finalen mot Tucuman från Argentina med 2–7.
Men visst var tunabrokillarna värda det berömmet. I första halvlek tog de ledningen med 1–0 genom Oskar Malmberg efter ett mönsteranfall.
Tucuman vände till 3-1 före paus, men efter paus startade Tunabro strålande igen och Dennis West reducerade till 3–2.
Först under den sista kvarten tog orken slut så att Tucuman kunde göra fyra mål.
- Men vi gjorde i alla fall två mål på dem. Tidigare under cupen har de släppt in bara ett mål på sex matcher, påpekar målskyttarna Oskar och Dennis.
- Det är jobbigt att möta dem och vi tröttnade mot slutet.

Tucuman tog sin andra finalseger när ett annat Borlängelag, Dalkurd, stod för motståndet i P16-finalen. Dalkurd tog ledningen på straff genom Diyar Altin, men sedan blev det mest Tucuman.
- Vi gjorde ingen bra match, luften har gått ur killarna efter många matcher, konstaterade tränaren Lars Jernberg.
Ändå hade Dalkurd chansen ända fram till slutsignalen. I slutsekunderna fick laget en hörna och då rusade alla spelare, även målvakten, in i straffområdet för att försöka ordna kvittering till 2–2. Det lyckades inte.

Pojkklasserna dominerades alltså av långväga gäster. Argentina vann två klasser, Mexiko, Sydafrika och Israel de tre övriga.
Att det inte är lika exotiska klassegrare bland flickorna har sin förklaring. Det är inte lika många utländska lag med där, men i äldsta klassen fanns America Elite från Mexiko med. Det blev förlust för dem mot norska Nordre Trysil.

I klass U (funktionshindrade) var Torino från Italien lika överlägsna som förra året och försvarade lätt den titeln.
I år har U-klassen delats in i två divisioner och finalen i den andra vanns av Korsnäs IF. Där slutade Borlänge United trea.
SVEN-ERIK KARLSSON