Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ibland kommer det över 30 stycken på en dag"

Annons

Den kalla och snörika vintern gör att många djur i skogen får svårt att få tag på mat. Kaija Laitinen i Malungsfors har matat rådjur under elva vintrar och tycker det är viktigt att hjälpa dem.

- Snön och kylan gör att de behöver stödmatning, säger Kaija som tillsammans med 85-åriga modern Lempi Laitinen matar rådjuren två gånger varje dag bakom Kaijas hus.
Dagligen går det åt omkring 70 liter potatis samt några liter pellets. - Det kostar oss ungefär 15 000 kronor varje säsong och därtill även uppvärmning av matförrådet, konstaterar Kaija Laitinen som också får matrester och gammalt bröd från mataffärer. Hon menar att rådjursflocken blir större varje år, att de blir flera generationer som kommer.
- I morse hade jag fler än 30 hungriga rådjur här på frukost, säger hon. Kaija köper 25 kilos säckar med potatis som hon och Lempi skär i bitar, så det blir lättare för rådjuren att äta. Kaija är bestämd med att hon inte vill göra rådjuren tama. - Målsättningen är bara att de ska överleva våra kalla vintrar. Det viktigaste är att om man väl börjar mata rådjuren, så måste man fortsätta ända till våren, då de börjar hitta mat på egen hand, avslutar Kaija Laitinen.
FRIDA LILJEQUIST

FOTO: Frida Liljequist

Kaija Laitinen med modern Lempi, 85, lägger ned mycket tid och pengar under vintrarna för att hålla rådjuren mätta.
Vid skymning dyker de första rådjuren i flocken upp för att få kvällsmat.
Kaija Laitinen visar förrådet där hon förvarar rådjurens potatis.