Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ibland var det så varmt att våra kameror la av"

På ön Sao Vicente i Kap Verde är det musiken som håller ön vid liv. På vinst eller förlust har faluborna Rolf Johansson och Alexander Lindblad försökt fånga gitarrens betydelse för ön i en kommande dokumentärfilm.

Det finns ett ordspråk som säger att Kap Verdes öar är hem åt fler musiker per kvadratkilometer än något annat land världen. I gitarrverkstaden på ön Sao Vicente lever Aniceto Gomes på att tillverka gitarrer. Både den klassiska sexsträngade gitarren men också den för ön karaktäristiska gitarren cavaquinho, som är ursprunget till den mer kända ukulelen. Det var när Rolf Johansson var på semester i ögrupperna som han upptäckte gitarrmakaren Aniceto Gomes och öns musikskatter och ett frö till en dokumentär var sådd.

– Det var så pusselbitarna föll samman. Vi träffade rätt personer på rätt ställe. Jag pratade med min gamla kollega Alexander som sa ja och vi investerade kameror och beställde en resa, säger Rolf Johansson.

De började filma den karismatiske Aniceto Gomes arbete med att sprida användandet av cavaquinho gitarren. De filmade allt ifrån hur en gitarr byggs från grunden till problematiken att bygga gitarrer på en ö där träd är en raritet.

– De träd som finns på Kap Verde får man absolut inte fälla så Aniceto var tvungen att åka till Europa för att köpa trä, säger Rolf Johansson.

I det fattiga Kap Verde är musiken något som betyder mycket för befolkningen. Rolf Johansson berättar om att arbetet i verkstaden plötsligt kunde avbrytas av att någon plockade upp en gitarr och började spela. Under deras vistelse firade befolkningen 40-års självständighet från Portugal med en stor musikfestival.

– Alla spelar något där och det spelas överallt. På lördagarna så stängde de ner huvudgatan och spelade långt in på nätterna. Musiken är en jättestor del av deras vardag, säger Rolf Johansson.

Men det var inte bara medgångar i filmandet. Att det var 30 grader i skuggan skapade problem.

– Ibland var det så varmt att våra kameror la av. Då fick vi ta en liten paus innan vi kunde fortsätta filma.

Hemma i Falun igen återstår arbetet att översätta och klippa filmen. Något som Rolf Johansson tror kommer vara klart under början på nästa år. Men det var på vinst eller förlust som de började filma den musicerande befolkningen i Kap Verde, eftersom de inte hade sålt in idén innan. Men Rolf Johansson har en stark tilltro till dokumentären.

– Meningen är att vi ska sälja den till SVT eller internationellt eftersom så många pratar portugisiska, Vi håller tummarna, säger han.