Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida Ali-Lindqvist: Du är utbytbar!

Snart är det val. Och på läpparna på nästan samtliga partier är det jobbfrågan som hörs mest. ”Hur ska vi skapa fler jobb? Hur ser vi till att fler människor kommer ut i arbete? Ni har misslyckats med jobbpolitiken, vi vet hur man lyckas.”

Förstå mig rätt. Självklart tycker jag att det är viktigt med jobb. Men när jobben blivit ett självändamål så måste det problematiseras. För det våra nuvarande och eventuellt kommande makthavare gör, är att fortsätta babbla om jobb. Jobb utan trygghet.

KRÖNIKA av IDA-ALI: En värld där vithet är norm

Som vanligt i valtider så används arbetarklasskvinnor, utrikesfödda eller människor som av en eller annan anledning inte kan arbeta, som spelpjäser i en teater som politikerna själva regisserar. Våra makthavare talar varmt om vård - och omsorgspersonalens betydelse. Om RUT-avdraget, lärare, och dagispersonal. Under valrörelser verkar smickret inte ha någon ände över grupperna som bär upp vår välfärd.

Men hur ser det ut i verkligheten? Arbetsmiljöverket har larmat om stress på grund av hög arbetsbelastning. Förra året kom Kommunal ut med en rapport som visade att var 4:e anställd inom äldreomsorgen vill lämna sitt jobb. Trots alla undersökningar och framförallt berättelser som visar hur illa det är ställt på arbetsmarknaden med den ohälsosamma arbetsmiljön med utmattningsdepressioner och allvarliga förslitningsskador så fortsätter politikerna att blunda.

Arbetsmarknaden bygger på heltidsarbetande fast anställda människor. Men utvecklingen springer åt motsatt håll. För det är just dessa människor som politikerna överöser med beröm som tvingas till deltidsarbete med knappt någon anställningstrygghet och löner som inte går att leva på.

Politikerna smeker med ena handen och slår med den andra. Du är viktig, men du får ingen högre lön. Du behövs, men du är ständigt utbytbar.

De pådyvlar oss skuld och skam över att vi är oförmögna att påverka vår arbetssituation. De matar oss med begrepp som ”det fria valet”, och frikopplar sig själva från ansvaret om vi blir sjuka på grund av deras politik. I deras värld är det vårt ansvar att hantera arbetsmarknaden och dess konsekvenser.

KRÖNIKA av IDA-ALI: Vad har Sverige gjort för Zlatan?

Och arbetsköparna är med på tåget. Självfallet. På arbetsplatserna talas det ofta om betydelsen av öppenhet, att ha personalen i centrum för att främja en ”god arbetsmiljö”. Men på arbetsplatser råder i själva verket det motsatta. Tystnadskulturer används som strategi för att härska och söndra sönder personalen. Om någon uppfattas som ”obekväm” av cheferna, så kan det räcka med en liten hint om att påminna den ”motsträvige” om sin utbytbarhet. Som vanligt har de lyckats skapa en arbetarklass som har fullt upp med att överleva istället för att solidarisera sig med varandra och rikta ilskan där den hör hemma.

Nu har alliansen styrt vårt land i åtta år och Fredrik Reinfeldt och hans undersåtar har förhoppningsvis gjort sitt. Väljarundersökningar visar gång på gång att det är Socialdemokraterna tillsammans med de rödgröna som många vill ge sitt förtroende till. Se nu för bövelen till att förvalta det. För idag spelar det ingen roll hur många gånger en person inom äldrevården stressar mellan deltidsjobben för att vilken gång i ordningen hålla en hand på en ensam person som drar sina sista andetag. För en sak ska du veta. Du är ständigt utbytbar.