Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida Ali-Lindqvist: Romerna uppenbarar våra privilegier

I förra veckans mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker, visar att stödet för ett förbud mot tiggeri radikalt har ökat bara på de senaste sex månaderna.

Häromdagen gick juristen Mats Holmerson och ekonomen Bo Krantz ut i SvD opinion med en text som förklarar för oss att det visst är möjligt att förbjuda tiggeri. De anser också att det vore en bra lösning för att hjälpa tiggarna om det sker i kombination med statliga hjälpinsatser i Rumänien.

Som alltid när högerextrema positioner flyttas fram med hjälp av att liberalismen krattat dess väg, dyker åsikter och lösningar på att få bukt med samhällsproblem som handlar om de andra upp. Den gemensamma nämnaren för lösningarna har ett tydligt syfte – nämligen att till att flytta på problemen så vi själva slipper se dem.

Romerna är i dag en del av det offentliga rummet och hur mycket vi än önskar att bli förskonad från att möta misären de lever i så går det inte att blunda. Visst, vi kan vika ner blicken när de vädjande leendena som på knacklig svenska säger, tjena, tjena, eller, hur mår du?

Vi kan också öka takten och bara gå förbi, stirrandes rakt fram, som om de inte existerade.

Men vi vet att de finns, och vi vet att de vill ha pengar. Det här börjar nu gå oss på nerverna och det är då som åsikterna om romerna spricker ut i full blom. Nu syftar jag inte på de uppenbara rasistiska åsikterna som kommer från redan etablerade rasistiska håll.

Jag menar dem som legat och puttrat hos de tidigare politisk korrekta. De som aldrig skulle falla sig in att säga N-ordet, de som självklart anser att Rysslands hbtq-politik strider mot mänskliga rättigheter och som mer än gärna köar för att sätta sina barn på genuspedagogiska dagis.

De som tycker att invandrarna i våra förorter ska ha det bra men helst inte vill ha en flyktingförläggning nära ens egen bostadsrätt.

Det är från dessa håll som föraktet nu får luft och som försiktigt tar sig ton.  

I århundraden har förföljelse, diskriminering, hatbrott och andra övergrepp mot romer fortsatt att pågått och i vanlig ordning så upprepar sig historien. Alla dessa så kallade lösningar på tiggeriet är självklart inte frikopplade från den.

Lösningarna vilar på åsikter som att tiggare är smuts och vi vill inte ha smuts på gatorna. Vi vill ha rent och fint. Att förbjuda tiggeri är en utmärkt lösning för oss att slippa möta vår egen skam.

En skam som handlar om att vi vill se oss själva som goda toleranta människor, men den blir svår att upprätthålla när irritationen över romernas existens bryter sig in i våra goda själar. För när romerna ser in i våra ögon så kan vi inte ducka inför våra egna privilegier.

Istället för att kämpa mot det som gett oss dem så är det lättsammare att flytta på det som förorenar vårt rena samvete. Det är då den briljanta lösningen om att kasta ut dem med ena handen och hjälpa dem i deras hemländer med den andra träder fram.

Men allt har sitt pris. Den fortsatta sinande välfärden är brutal och en dag kan den komma att drabba dig eller mig. Ett förbud mot tiggeri handlar inte om att hjälpa. Det handlar om att smutsen ska bort, men gärna på ett sätt där vårt rena samvete förblir ohotat.