Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottslivet i Säter får egen galaafton

Säters idrottsliv kan få sin alldeles egna festgala.Säters Folkets hus-förening har inlett ett samarbete med idrottsprofilerna Curt Lundmark och Leif ”Dala” Dahlström som sedan flera år arrangerar liknande galor i Västerås, Enköping och Uppsala.
– Enligt stadgarna har vi som uppdrag att främja det lokala föreningslivet, en idrottsgala är ett bra sätt att göra det på, menar Bernt Lindstenz, styrelseordförande.

Säters kommun har ett rikt idrottstliv med många aktiva föreningar, utövare, ledare och eldsjälar. Nu ska de få den uppmärksamhet de förtjänar.
– Folkets hus-föreningen har som uppdrag främja föreningslivet i kommunen, vi tyckte att en idrottsgala kunde vara ett bra sätt att göra det på. Det har vi aldrig haft tidigare i Säter och det finns inte någon annanstans i Dalarna som vi känner till, menar Bernt Lindstenz.

Till sin hjälp att utveckla idén har styrelsen med Bernt Lindstenz i täten, tagit Curt Lundmark och Leif ”Dala” Dahlström som har flerårig erfarenhet av att arrangera galor tillsammans med det lokala föreningslivet på andra orter. Deras koncept är att man under festliga former uppmärksammar personer som under året gjort en insats eller prestation inom sin idrott, på både amatör och elitnivå.
– Det blir som den stora idrottsgalan som visas i tv fast det är lokalt, säger Leif ”Dala” Dahlström. Genom att blanda toppelit med folkigt blir det en häftig produkt.
– Vi strävar efter att uppnå god stämning, tillägger Curt Lundmark.

Näringslivet spelar också en viktig roll i arrangemanget, och inbjuds att delta i galan.
– Sponsorerna får en möjlighet att träffa och lära känna idrottsutövarna som de stödjer, menar Lundmark.
Segrar och medaljer är inte avgörande faktorer för vilka som får ta emot pris, lika viktigt kan exempelvis sättet en ledare jobbar på vara.
– Vi tittar mindre på vilka som vunnit, det kan i stället handla om ett lag med 20 tjejer där alla får spela och man ändå lyckats bra, säger Dahlström och poängterar att galan är för föreningar på alla nivåer och att många av utmärkelserna ska ses som uppmuntran för att motivera till fortsatt engagemang.
– De finaste priserna är ”årets ungdomstränare” och ”årets ungdomslag” och det häftigaste priset av dem allihop är ”årets eldsjäl”.

Alla idrottsföreningar inom Säters kommun anknutna till Riksidrottsförbundet hade bjudits in till informationsmötte med Lindmark och Dahlström. Endast ett fåtal föreningar var dock representerade på informationsmöte och därför planeras ett nytt möte till vilket man hoppas på större uppslutning.
Men bland de föreningar som fanns på plats i Folkets hus var entusiasmen och viljan att gå vidare med idén stor. Efter viss diskussion kom man fram till att en lämplig tidpunkt för galan är i slutet av november, början av december i år.
Hur den sedan ska utformas, vilka kriterier som ska gälla för exempelvis mottagare av priser och röstningsförfarande bestäms av arrangörerna på lokal nivå tillsammans med Curt Lundmark och Leif ”Dala” Dahlström.

Bernt Lindstenz fick i uppdrag att bilda en styrgrupp som ska jobba vidare med frågan. I det fall galan blir av kommer den att arrangeras i Folkets hus och föreståndaren Mattias Ställ målade upp oändliga möjligheter på hur lokalerna kan utnyttjas maximalt.
– Vi tycker att lokalerna här är perfekta ur alla aspekter, konstaterar Curt Lundmark.
Under förmiddagen hade Bernt Lindstenz tillsammans med Curt Lundmark och Leif ”Dala” Dahlström även träffat representanter för Säters kommun som ställer sig positiv till idén, men som till vidare lämnar över planerandet till Folkets Hus-föreningen.

Eva Langefalk/DT