Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Hedemora skolar in flyktingar i svenskt föreningsliv

/
  • Sheik Sarr och Kent Hedin är två av eldsjälarna bakom projektet
  • Förutom de organiserade träningarna säger Sheik Sarr att många från projektet möts nästan varje dag för att spela spontanfotboll.
  • Sheik Sarr spelar i Hedemoras A-lag, tränar U-laget och ett pojklag samt sitter i styrelsen i IFK Hedemora och Hedemora futsal club.

Från konflikter och bottenplacering till gemenskap och topplacering.
IFK Hedemora jobbar för att integrera nyanlända flyktingar genom att lära dem om svenskt föreningsliv.
– Det betyder väldigt mycket, säger Sheik Sarr från IFK Hedemora.
LÄS ÄVEN: I Torsångs IF är ungdomarna med och bestämmer

LÄS ÄVEN: Orsa IF vill stärka samhällets föreningsliv genom samarbete

Annons

De låga oktobermolnen ligger täta över Vasalidens konstgräsplan i centrala Hedemora. Fotbollsklubbens träningar är officiellt slut för säsongen men trots det har ett 20-tal spelare samlats för att träna i duggregnet.

– Ibland får vi inte plats här, då får vi vara på Brunnsjöliden där det finns två planer, säger tränaren Sheik Sarr, som är med och driver projektet "Fotbollen öppnar gränser".

Projektet tog sin början 2013. Antalet asylsökande flyktingar i Hedemora hade ökat kraftigt åren innan så kommunens integrationsstrateg Kjell Rosén tog kontakt med IFK Hedemora.

– En mycket viktig del är att få in de nyanlända i samhället så bra och så snabbt som möjligt. Då såg jag föreningslivet som en väldigt viktig del i detta. Att man kommer ut bland svenskar och att man deltar i aktiviteter tillsammans med oss, säger Rosén.

Planer smiddes, pengar söktes och inför vårsäsongen 2014 lanserades det treåriga projektet. Målet första året var att få ihop ett U-lag till IFK Hedemora som skulle delta i division sju. Öppna träningar hölls och ryktet spreds snabbt bland Hedemoras nyanlända.

– När vi kom utomhus så var vi en 30-40 stycken, det bara small till, säger Kent Hedin, ordförande IFK Hedemora FK.

Dala-Demokraten träffar honom och U-lagstränaren Sheik Sarr på föreningens nya klubbshop vid Resecentrum. Stående bland träningskläder och fotbollsskor berättar de att lagbygget stötte på flera problem i början.

Det var konflikter mellan spelare och vissa vägrade passa bollen. En del hade också svårt att hålla tider och det slutade ofta med att Kent Hedin fick åka och hämta upp spelare som inte kom till samlingarna. Problemen avspeglades i tabellen där Hedemora slutade sist.

– Det var rörigt, säger Hedin.

Han tror att bakgrunden till problemen är att i princip inga nyanlända flyktingar har någon erfarenhet av organiserad idrottsverksamhet och föreningsliv. Den svenska modellen med breda, demokratiska idrottsföreningar som grundas på ett antal gemensamma värderingar är nämligen något väldigt ovanligt globalt sett.

– Fotbollen är inte ett problem, alla vet vad en boll är. Det är den här andra biten: att komma i tid och ha med sig alla grejer. Lite av de här svenska standardreglerna, säger Kent Hedin.

För att lösa problemen infördes ordningsregler, till exempel fick spelare som kom försent börja matchen på bänken. De tog också ett snack i gruppen om hur de skulle bete sig på planen.

– Året efter det blev det jättemycket bättre. Det är bra stämning i laget nu, vi är organiserade, pratar positivt och ger förstärkningar till varandra, säger Sheik Sarr.

I årets tabell slutade laget trea på samma poäng som tabelltvåan.

LÄS ÄVEN: Kvarnsveden går mot strömmen

Dörren till shopen öppnas och några killar släntrar in i den lilla källarlokalen. De frågar när träningen börjar och snackar lite med Sheik och Kent. Affären öppnade i år som en sätt att uppfylla ett av projektets mål – att få verksamheten självfinansierad.

– Det kostar kanske 40 000 att hålla i gång ett U-lag på ett år, säger Kent Hedin.

Tanken är att spelare ska jobba ideellt i kiosken för att bidra till lagkassan och klubben har också planer på att starta en kiosk vid Matsbosjön med samma syfte. Målet är att projektet ska vara självfinansierat när sponsorpengarna tar slut 2017.

Efter säsongen 2014 tog projektet flera nya steg även organisationsmässigt. En ny förening för inomhusfotboll startades: Hedemora futsal club. Målet var att även utbilda nyanlända i stadgar, ekonomi och annat styrelsearbete. Förutom personer från IFK Hedemora utgörs styrelsen av fyra personer från U-laget. En av dem är Sheik Sarr som också har tagit klivet in i IFK Hedemoras styrelse. 24-åringen som spelat i klubben i 10 år har nu alltså flera förtroendeuppdrag.

– Det är tack vare Kent som eldade på oss, säger han.

LÄS ÄVEN: Dalarnas fotbollsklubbar: Det har blivit svårare att hitta eldsjälar

Ett annat mål med årets säsong har varit att integrera U-lagets spelare med A-lagets.

– Vi kunde inte fortsätta att ha bara nyanlända i ett lag och svenskar i ett lag, det var inte våran grej, säger Kent Hedin.

Nu tränar de bästa 28-29 spelarna i Hedemoras A-trupp och resten med U-truppen.

– Då spelar det inte någon roll vilken hudfärg man har eller sådana saker, säger Hedin.

På ett plan har projektet misslyckats. Ett av målen är att hälften av deltagarna ska vara kvinnor men de har lyst med sin frånvaro. Enligt Kent Hedin har de trots försök fortfarande inte hittat ett sätt att få ner nyanlända kvinnor till fotbollsplanen.

På Vasaliden plockar Sheik Sarr och tränarkollegan Mohamed Mowlid Mohamed fram västar och koner. På den spontana eftersäsongsträning deltar såväl pojkar som vuxna och på planen återfinns både spelare som vuxit upp i Hedemora och nyanlända flyktingar.

– Det betyder jättemycket för dem. Så att de inte bara går runt och tänker på vad som händer i hemlandet. Det är svårt att flytta från sitt eget land till ett annat land, det finns mycket funderingar och sånt. Fotbollen hjälper lite, vissa timmar. Man får slappna av, spela och ha kul med andra personer, säger Sheik Sarr.

LÄS ÄVEN:

I Torsångs IF är ungdomarna med och bestämmer

Antalet fotbollslag i Dalarna har nästan halverats under 2000-talet

Dalakommunen där fotbollen riskerar att försvinna

Ishockey, ridning, handboll – alla stora sporter tappar

Annons