Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ignorera inte ödesfrågan

I måndags startade FNs årliga klimatförhandlingar i Warszawa. Bara några dagar dessförinnan drabbades Filippinerna av en tyfon med katastrofala följder.

När ungdomsrörelsen på mötet genomförde en solidaritetsaktion tillsammans med Filippinernas delegation blev tre unga klimataktivister portade från förhandlingarna för fem år framöver.

Samtidigt vandrar kol- och oljelobbyister omkring fritt inne på mötet.
Nu får det vara slut på ignoransen av vår tids största ödesfråga. Fältbiologerna kräver riktig handling av svenska regeringen.
Första dagen på COP19 höll Filippinernas chefsförhandlare Yeb Saño ett tal om den tyfon som hans land har drabbats av.

Tyfonen Haiyan är ingen slump. Sedan industrialismens början har länderna i nord haft stadigt ökande utsläpp av växthusgaser. Men konsekvenserna syns inte hemma i Sverige utan framför allt i länder i syd - som Filippinerna. Detta är en orättvisa av stora mått, där de rika länderna orsakar klimatförändringarna, är skyddade från dem och bestämmer om dem, medan de fattiga upplever klimatförändringarna men saknar röst i förhandlingarna.
Yeb Saño har mött genom att hungerstrejka tills dess att riktiga pengar för klimatanpassning ligger på bordet. Men det riskerar att bli en lång strejk. Hittills har inga väsentliga framsteg skett i klimatfrågan, efter 20 års förhandlingar. Länder i nords ovilja att agera och att binda sig till några ambitiösa avtal har lett till den situation vi ser idag.

Efter att Saño hållit sitt tal beslöt sig det femtiotal ungdomar som befann sig i salen att tidigarelägga en aktion som de hade planerat för dagen därpå. När de påbörjat sin solidaritetsaktion för de drabbade i Filippinerna fick de också sällskap av landets delegation.
FN:s säkerhetsapparat valde då att ta tre av ungdomar åt sidan och frånta dem sina konferenspass. Våra vänners engagemang stoppas, samtidigt som de stora men inte lika synliga företagslobbyisterna fritt spelrum på förhandlingarna.

Värdlandet Polen har i år minskat antalet platser för civilsamhället, men låtit företagsorganisationerna vara kvar på samma nivå. Företag med mycket pengar kan verka obemärkta, medan ungdomsmiljörörelsen med bara sitt eget engagemang som vapen kastas ut. Detta är en skev maktbalans som i år är extra aktuell. COP19 är det mest företagssponsrade klimatmötet någonsin, med pengar från kolbolag, flygbolag och biltillverkare.

Det är otroligt att ett tobaksföretag skulle få sponsra en konferens med FN:s världshälsoorganisation, ändå tillåts kolbolag ha fingrarna med i spelet kring FN:s klimatkonferens.
Sverige har ett ansvar att med ekonomiska och politiska medel vända maktbalansen rätt igen. Mellan världens stora utsläppare och klimatförändringarnas offer, men lika mycket mellan den smutsiga fossilindustrins lobbyister och unga klimataktivister som kämpar för en hållbar framtid.

Fältbiologerna kräver:
√ Att den svenska regeringen på ett ambitiöst sätt arbetar för klimaträttvisa. Detta innebär ett klimatbistånd långt större än den summa regeringen tidigare i veckan föreslog. Dessa pengar får inte heller tas från redan utlovat bistånd, som Sverige har gjort förut. Det innebär riktiga ambitioner att sluta leva på andras tillgångar och stora utsläppsminskningar som väger upp för den enorma mängd vi redan har släppt ut i atmosfären sedan industrialismens början.
√  Att Sverige bidrar till en rättvist, ambitiöst och bindande avtal. Det är dags att sluta gömma sig bakom EU.
√  Att Sverige tydligt tar avstånd från sekretariatets beslut att frånta ungdomarna tillgång till klimatförhandlingarna. Sverige brukar stoltsera med sin yttrandefrihet och demokratiska anda, och att markera mot portningen av ungdomarna vore att leva upp till sitt rykte. Det hade lika gärna kunnat vara vi svenska ungdomar som blev utslängda från mötet.
√ Att Sverige arbetar för att öka ungdomars inflytande på klimatförhandlingarna och motarbetar de tendenser som finns av att minska möjligheten för unga. Ett första steg för detta är att inrätta en officiell ungdomsdelegat. Sverige är just nu det enda nordiska land som inte har en ungdomsrepresentant i delegationen.
√ Att Sverige verkar för att platserna för företagslobbyn på COP minskar och att kolbolag inte ska tillåtas sponsra klimatförhandlingar.

Det finns ett val. Sverige med flera andra länder väljer att inte agera. När vi ungdomar väljer att inte blunda för verkligheten blir vi utslängda. Det är dags att vända världen rätt nu och att lyssna på Yeb Saños ord.

Alva Snis Sigtryggsson,
vice ordförande Fältbiologerna
Lovisa Helmius,
Fältbiologerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel