Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iksu vann SM-guld efter vändning – tredje raka finalförlusten för Kais Mora

 
SM-finaler i innebandy 2018
Visa alla artiklar

Iksu är svenska mästarinnor i innebandy 2018.
Umeålaget försvarade SM-guldet genom att besegra Kais Mora med 4–2 i Globen på lördagen. Sundsvallsfostrade stjärnan Emelie Wibron låg bakom vändningen med ett mål och en assist-

Annons

(+) Följ hela finaldagen med Mittmedia här – sporten rapporterar direkt från Globen

SM-final och silvertårar. Det är ett smärtsamt välbekant scenario för spelarna i Kais Mora. Tredje säsongen i rad föll laget på målsnöret. Och precis som i fjol visade sig Iksu bli ett oöverkomligt motstånd.

Iksu vände ett underläge till seger med 4–2 och tog det andra raka SM-guldet på damsidan, klubbens sjätte genom tiderna. För Kais Mora innebar det den femte finalförlusten de sju senaste säsongerna, med segern 2015 som det enda gyllene undantaget.

Kais Mora inledde annars målskyttet i Globen när laget fick utdelning på en av många spelvändningar i första perioden. Jessica Eriksson avlossade ett maskerat skott från höga slottet och satte 1–0 efter 15.15. Välförtjänt, sett till spelet, men dominansen skulle klinga av.

Iksu vred nämligen upp bolltempot i den andra perioden – och tog sig tillbaka in i matchen. Sundsvallsfostrade landslagsstjärnan Emelie Wibron skar igenom Mora-försvaret med en diagonalpassning till Sofia Joelsson, som kvitterade efter 4.18.

Och Wibron skulle själv få ett liknande läge. Cornelia Fjellstedt, från Sandviken, hotade med skott från backplats med tio sekunder kvar av perioden. Men i stället kom en precis genomskärare till just Wibron på bortre sidan. 2–1 till Iksu bakom en chanslös Amanda Hill i Kais Mora-målet.

I tredje hade Iksu utökat ledningen till 4–1 med mindre än sex minuter kvar. Men med hjälp av ett powerplay skapade ändå Kais Mora viss nerv i slutskedet: My Kippilä reducerade på bara 17 sekunder med 3.10 kvar att spela.

Fast Iksu och Södertäljemålvakten Emelie Frisk – som räddade 23 av 25 skott i karriärens sista match – kunde hålla undan till SM-guld.

Fakta/Här är SM-vinnarna från Mittmedia-orter

Emelie Wibron (Sundsvall)

Emelie Frisk (Södertälje)

Louisa Turton (Sundsvall)

Cornelia Fjellstedt (Sandviken)

Maja Viström (Örnsköldsvik)

Tova Eriksson (Västerås)

Ellinor Berling (Mora)