Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illustrativt på Bergstenska Gården

Just nu ställer Falukonstnärerna Victor Ganebrant och Frida Fransson ut bilder i olja, akvarell, torrpastell och skulptur på Bergstenska Gården i Falun.
Det är en serie reflektioner, summerade intryck och eftertänksamma filosofiska utspel med pensel det handlar om.
Bilderna blir laddade historier - ordlösa - där betraktaren blir sin egen tolk.

Annons

En beduin kollar in en blommande röd ros mitt i den oändliga saudiska sandöknen. Nyfiken, överraskad och aningen omtumlad: vad handlar det här om? Egentligen?

– Bilden fungerar som en illustrativ och parafraserad kommentar eller eftertanke, säger Victor Ganebrant, 22 år.

Saudiarabien borrade efter grundvatten någonstans därute i öknen. Den röda rosen blir en stark symbol för något som varit - eller blir. En framtidsvision om man så vill. Det kan gå hur som helst - väl eller illa. Beduinen blir med all rätt konfunderad över situationen.

Bilderna - eller berättartekniken - glider diskret i varandra. För det är illustrationer det handlar om. Och det är ingen hemlighet att det är just vad Victor Ganebrant helst vill syssla med.

– Att kombinera konstnärsskapet med rena illustrationsuppdrag är vad jag vill satsa på i framtiden, säger Victor Ganebrant. Det skulle ge en intressant bredd i mitt arbete.

Frida Fransson, 25 år, leker och experimenterar i nyanser av favoritfärgen blått. Det är fysiska och känslomässigt starka snapshots.

– Jag har alltid haft intresse för underliggande verksamheter under den ytliga vardagen, sammanfattar hon sitt konstnärsskap.

Kulturföreningen Bergstenska Gården ligger numera på Timmervägen 15 i Falun. Lokalen drivs kollektivt och härbärgerar konstnärer, musiker, filmare, animatörer och blandade kreatörer. Här arrangeras utställningar, konserter och andra tillställningar.