Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illustrativt på Bergstenska Gården

Just nu ställer Falukonstnärerna Victor Ganebrant och Frida Fransson ut bilder i olja, akvarell, torrpastell och skulptur på Bergstenska Gården i Falun.
Det är en serie reflektioner, summerade intryck och eftertänksamma filosofiska utspel med pensel det handlar om.
Bilderna blir laddade historier - ordlösa - där betraktaren blir sin egen tolk.

En beduin kollar in en blommande röd ros mitt i den oändliga saudiska sandöknen. Nyfiken, överraskad och aningen omtumlad: vad handlar det här om? Egentligen?

– Bilden fungerar som en illustrativ och parafraserad kommentar eller eftertanke, säger Victor Ganebrant, 22 år.

Saudiarabien borrade efter grundvatten någonstans därute i öknen. Den röda rosen blir en stark symbol för något som varit - eller blir. En framtidsvision om man så vill. Det kan gå hur som helst - väl eller illa. Beduinen blir med all rätt konfunderad över situationen.

Bilderna - eller berättartekniken - glider diskret i varandra. För det är illustrationer det handlar om. Och det är ingen hemlighet att det är just vad Victor Ganebrant helst vill syssla med.

– Att kombinera konstnärsskapet med rena illustrationsuppdrag är vad jag vill satsa på i framtiden, säger Victor Ganebrant. Det skulle ge en intressant bredd i mitt arbete.

Frida Fransson, 25 år, leker och experimenterar i nyanser av favoritfärgen blått. Det är fysiska och känslomässigt starka snapshots.

– Jag har alltid haft intresse för underliggande verksamheter under den ytliga vardagen, sammanfattar hon sitt konstnärsskap.

Kulturföreningen Bergstenska Gården ligger numera på Timmervägen 15 i Falun. Lokalen drivs kollektivt och härbärgerar konstnärer, musiker, filmare, animatörer och blandade kreatörer. Här arrangeras utställningar, konserter och andra tillställningar.