Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrott i sju firmabilar i Enviken

Natten till torsdag har det varit inbrott i sju företagsbilar i Enviken. Sammanlagt stals maskinverktyg för över 100 000 kronor.
– Det här är tredje sommaren jag drabbas, säger Johan Staffansson, som jobbar hos Eltjänst i Rönndalen.

 


– Första sommaren blev jag riktigt irriterad, men den här gången är det mest drygt och uppgivet.
Sju bilar är drabbade av inbrott där förövarna med något vasst föremål slagit hål på plåten strax ovanför dörrhandtaget och via någon krok eller liknande har tjuvarna kunnat låsa upp ­bilen inifrån dörren.

Fem företag är drabbade, tre bilar hos Eltjänst och en bil vardera hos Tängerby Kakel och Bygg, He-Pe Bygg, Kyl och Värmeteknik och Medroc.
Det som är stulet är främst el- och batterimaskiner, men även sågar och lasrar och andra dyra verktyg.
– De vet precis var de ska slå hål på plåten och hur de ska gå tillväga. Alla sju ­bilarna är uppbrutna på samma sätt och de måste ha en oerhörd kunskap för det är olika bilmodeller, säger Johan Staffansson.
– De har säkert åkt runt i byarna häromkring och checkat upp. Alla bilarna är relativt stora och rymmer mycket verktyg, men ändå verkar det som om de varit stressade för i min bil har de bland annat tagit en handsåg för 149 kronor, men en dyrare laser har de lämnat kvar, säger Mattias Jansson som arbetar på Tängerby Kakel och Bygg.

Det är inte bara de fem ­företagen som drabbas när något sådant här inträffar, även kunderna drabbas på ett eller annat sätt.
– En sådan här stöld slår ganska hårt mot småföretag och det är jättetråkigt. Arbetet blir stående ett tag och man tvingas boka om tider och skjuta ett späckat ­arbetsschema framför sig. Sedan är det höga självrisk­er som företagen får stå för, säger Johan.
– Det här kommer att hända igen och jag har mina misstankar om vem eller vilka som ligger bakom, men jag säger inget eftersom jag inte är helt säker.
När DD besöker Eltjänst och Johan Staffansson, kommer en annan av de drabbade hantverkarna och berättar att även två cyklar försvunnit från hans gård under natten.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se