Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Individen blir mer prisgiven i ett ny-liberalt samhälle”

När centerns nyliberaler trycker på individens frihet och en minskad roll för statens så saknas en djupare förståelse för hur ett komplext och modernt välfärdssamhälle fungerar. Den kris som pågår inför öppen ridå inom centern är egentligen en politisk konflikt genom hela det politiska fältet och det handlar om en felaktig tolkning av statens betydelse för individens fri- och rättigheter.
När centerpartiets idéprogramgrupp menar att statens roll ska vara så liten som möjligt så ser man inte klart åt vilket håll ett tillbakadragande av staten leder. Paradoxalt nog blir individen, rik som fattig, mer prisgiven och nyckfullt beroende av andra i ett nyliberalt samhälle med en reducerad stat, vare sig lösningen sker genom inträde i kostsamma och exklusiva enklaver – så kallade gated communities – eller genom ghettoiserande klansystem med vasallstruktur.

Sverige har en befolkning med världens mest individualistiskt orienterade attityder enligt globala värderingsstudier. Socialdemokratin bör ta ideologisk strid på den här punkten. Jag är också individualist, men vill se en frihet för individer i hela Sverige, stad som landsbygd, som organiseras solidariskt och kollektivt genom en aktiv välfärdsstat med relativt högt skattetryck.
Det är bra att den ny-liberala och farliga tankefiguren om individens frihet från staten kommer till ytan idag och spricker upp genom centerns kris, för det är en ideologisk spricka som skär rakt in i alliansens politiska mandat och underliggande idé.
Den i dag gynnade medelklassens ekonomiska svängrum med ökad inbillad frihet, och faktiskt också överklassens frihet, hotas av en tillbakadragen välfärdsstat. Vare sig man tycker om det eller inte så är individualismen det egentliga politiska värderingskapitalet i dagens Sverige. Här finns dock ett gyllene tillfälle att formulera en ny dynamik mellan individ och kollektiv där en solidarisk vision om ett gemensamt och hållbart samhälle som säkrar allas överlevnad, på allvar utmanar nyliberalismens grundläggande feltanke.
Tomas Axelson
Socialdemokrat, universitetslektor i religionsvetenskap med medieinriktning


Svar: Det verkar som om centerns kris kan lysa upp hela det politiska fältet – detta är egentligen första gången som de libertarianska idéerna blir synliga i dagspolitiken; alla partier har egentligen varit på väg mot det isberg som nu dykt upp i dimman…
Dock håller jag inte riktigt med om din tes om individualismen som själva guldreserven i svensk politik – det är den analys som Henrik Berggren och Lars Trägårdh lanserat i en känd bok (Är svensken människa) som de nya moderaterna anammat – och där man opererat bort ett sekel av sociala rörelser, socialdemokrati och politisk kamp till förmån för en evigt svensk syn på relationen mellan stat och individ.
Göran Greider