Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infekterad debatt på fullmäktigemöte

Det är inte ofta som tonläget höjs i Leksands politiska debatt.
Vid senaste fullmäktigemötet vädrades dock en hel del känslor när politiska partiers besök i skolvärlden diskuterades.

Annons

Vid två tidigare tillfällen har Eric Böwes från miljöpartiet i Leksand sökt svar i fullmäktige på hur kommunledningen ställer sig till politiska besök i skolor.
Vid det första tillfället redovisades bara den interpellation i vilken frågan ställdes, den andra gången ärendet kom upp svarade kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) att kommunen följer Skolverkets riktlinjer.

Böwes uppmanades vid det tillfället också att precisera mer vad det hela handlade om, men han avstod och hänvisade till att den person som det gällde inte var närvarande.
Den personen var Sakarias Winberg (KD), ordförande i utskottet lärande och stöd.

Inför senaste fullmäktigemötet hade Böwes inkommit med en ny interpellation och Winberg fanns på plats.
– Jag hade förberett ett fyra sidor långt svar som jag läste upp, men Böwes tyckte ändå inte att han fick svar.
– Och det är egentligen inte konstigt då interpellationen är fel formulerad och Böwes dessutom har en dubbel agenda. Jag blir uppriktigt sagt väldigt upprörd över att den här frågan än en gång slösar fullmäktiges värdefulla tid, säger Sakarias Winberg till DT.
Eric Böwes å sin sida menar att Winberg inte tar sitt ansvar utan bollar över allt på rektor som är ytterst ansvarig när det gäller politiska partiers skolbesök.
– Han var med i klassrummet och borde ha satt stopp för det som hände, för det är inte okej att sprida partipolitisk propaganda på det viset! säger Böwes.

Vad det hela i botten handlar om är tidigare KDU-ordförandens besök på Åkerö skola förra året.
– Han var inbjuden för att tala om sin resa till Kuba. Sen fick han en fråga av klassen om hur han arbetar med massmedia och delade då ut en broschyr.
– Efter lektionen samlade läraren in broschyrerna och de som ville kunde behålla den. Det var det hela som hände, berättar Winberg.
Broschyren hade rubriken ”Skaffa dig ett liv”.
– Jag har barn på Åkerö skola. Ingen ska komma dit och uppmana dem eller andra att skaffa sig ett liv! Det är inte okej och det upprör mig mycket, säger Böwes.
Flera personer som DT pratat med beskriver stämningen i fullmäktige som ”mycket infekterad” under den här frågan som tog en timme att klara av.
Sakarias Winberg säger att många ledamöter skämdes över att Böwes tog upp frågan i fel forum – igen.
Och Eric Böwes upplevelse av situationen är att alliansen skruvade på sig och oppositionen smålog.

Oppositionsrådet Lars-Erik Jansson (S) gick också upp i talarstolen och menade att Winberg missbrukat sitt förtroende som ordförande i utskottet för lärande och stöd.
– Han svarade inte på frågorna ordentligt och borde ha sett till i klassrummet att reglerna följdes, avslutar Jansson.

Annki Hällberg/DT