Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informerade föräldrar om drogers farlighet

Om droger och deras farlighet handlade en informationskväll riktad till föräldrar i Säter.
– Det är inte lätt att se vem som knarkar, och det kan drabba alla, i alla samhällsgrupper, sa Magnus Sjödén, narkotikapolis.

Orsakerna till att någon använder droger kan variera.
– Vissa gör det för att må bra, andra för att de mår dåligt. Många är nyfikna. Några ska slåss.
Ett femtiotal åhörare lyssnade på föreläsarna. Bakgrunden till mötet var att det märks en mer positiv attityd till droger bland ungdomar än tidigare.
Arrangörer var socialtjänsten, barn- och utbildningsförvaltningen, folkhälsoplaneraren och polisen som samarbetar kring frågorna.

Bensodiazepiner är en typ av preparat som polisen ofta träffar på ute.
– Det används av småkillarna som slåss på stan. Det är bensodiazepiner som ligger bakom det besinningslösa våldet, när man trampar på huvudet på någon som ligger. Rohypnol har en solklar koppling till våldsbrott och övervåld.
Ett tecken på användning av bensodiazepiner kan vara bränt staniolpapper eller brända skedar, eftersom preparaten hettas upp.
Även rökheroin hettas upp och andas in, eller krossas, blandas med vätska och injiceras.
Många ungdomar har hört i skolan om att det är farligt med droger.
– Sen testar de och tycker att det här gick ju bra. Det finns de som säger att cannabis inte är farligt-jo det är farligt. Närminnet är det första som tar stryk när man missbrukar cannabis. Det är jättemånga som slutar studera sen. Det kommer kanske inte vid ett röktillfälle men senare. Det är svårt att hjälpa dem ur det, sa Magnus Sjödén.

Anabola steroider tog han också upp.
– De har en egen lag-stiftning och har länge varit förknippade med tävlingsidrott. Men största antalet missbrukare av anabola är vanligt folk, vanliga motionärer som tar det för att få en snyggare kropp. Vi har fått ideal för hur både män och kvinnor ska se ut som egentligen är onormala.
– När man är 14 år och inte har fått testosteron är de här preparaten jättejättefarliga, börjar man tillföra syntetiskt testosteron så kastar man om allting i kroppen.
Tramadol är ett morfinliknande preparat som minskar ångest.
– Det finns oerhört mycket Tramadol ute. Det kan vara spill från lands-tinget men det smugglas oerhörda mängder. De som tar de här preparaten har inget liv.
Det kommer hela tiden nya preparat. Just nu utreds 42 olika substanser som narkotika eller hälsofarliga varor.
– Krypton är populärt att handla på internet. Det är lätt att överdosera och har orsakat nio dödsfall i Sverige.
Ungdomar säger ibland att de bara tar preparat som inte är narkotikklassade.
– Det kan vara minst lika farligt, de har bara inte hunnit bli narkotikaklassade.

Farorna med droger är många och ser olika ut, poängterade Magnus Sjödén.
– Preparatet i sig är farligt, heroin till exempel kan orsaka andningsförlamning. Amfetamin kan ibland vara farligt bara att ta i. Umgänget kan bli farligt för den som dras in i det här. Ibland kan det vara farligt att vistas bland andra som missbrukar. Därför arbetar vi med krogar och utbildar ordningsvakter så de ser beteendemönster och tecken på påverkan.
Även organisationen Non Smoking Generation medverkade under mötet i Säters Folkets hus.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se