Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infrastrukturminister Åsa Torstensson deltog i konferens om nya vägen

Infrastrukturminister Åsa Torstensson och norska samfärdsminister Magnhild Meltveit Kleppa deltog under tisdagen på svensk-norska E16-konferens på högfjällshotellet.

En konferens som samlat ett 80-tal deltagare från Norge och Sverige för att diskutera betydelsen av en öst-västlig förbindelse mellan Oslo via Värmland, Dalarna och till Gävle.
- E 16 är mer än bara ett namnbyte. Det öppnar upp massor av möjligheter för ökad handel i regionen samt stärker samarbetet över gränsen, konstaterade Åsa Torstensson.
Hon poängterade också att vi måste bli bättre på att utveckla gränsövergångarna mellan länderna och avslutade sitt korta tal med ett ”Lycka Till”.

Gränsövergången

Det var för tio år sedan som tio svenska kommuner varav fem i Dalarna Falun, Borlänge, Gagnef, Vansbro och Malung-Sälen började samarbeta för att förverkliga vision E16.
Gränsövergången till Norge kommer att bli den Sveriges fjärde största.
Som många påpekade under konferensen kommer E16 även att betyda kortare vägar även för många transporter från norra Norge och Sverige.
Att E16 kommer att ha stor betydelse för näringsliv och arbetsmarknad är alla överens om.

Samarbete

- Vi har tidigare varit alldeles för fixerade i nord-sydlig riktning. Därför är E16 väldigt viktig. Dess-utom stärker det samarbetet mellan kommuner i Norge och Sverige, sa Åsa Torstensson och fick instämmande av norska ministern.
- Det här blir ett tydligt exempel på att det finns mycket att vinna på samarbete över gränsen, tillade norska ministern.
I Dalarna finns det flera sträckor som behöver förbättras bland annat Dala-Järna-Vansbro, Yttermalung och Tandö-Bu. Det hoppas man nu kunna påverka att få tidigarelägga.
Vidare gäller det att få ökad framkomlighet mellan Borlänge-Djurås. Några hinder för att man inte skulle få klartecken kunde någon av ministrarna se.
I december ska beslutet tas och det kan betyda att skyltarna kommer att sättas upp före nyår.

ROLF JOHANSSON