Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga egna bilar i tjänst

– Från i början av 2014 blir det mer eller mindre förbjudet att använda egen bil vid tjänsteresor.
Det deklarerar kommunchefen Thomas Lagerström, som reagerat över kostnaderna för utbetald bilersättning.

Annons

– Kommunen får årligen betala ut cirka två miljoner kronor i bilersättning. Målet är att nästa år minska den kostnaden med en miljon kronor.

Många anställda använder de bilar som kommunen hyrt in, till exempel personalen i hemtjänsten. Men kommunchefen har noterat att vissa grupper föredrar att använda egen bil, trots att det finns kommunala bilar att tillgå.
– Det är framför allt tjänstemän i administrationen. Men i fortsättningen får de låta bli att ta egna bilen och få bilersättning för de resorna. Visst, det kan förekomma undantag, men de resorna ska i så fall vara godkända av förvaltningschefen.

En personalgrupp som inte kommer att omfattas av de nya reglerna är deltidsbrandmännen. Och som tidigare kommer bilersättning att betalas ut till politiker när de till exempel åker från hemmet eller arbetet till ett nämndmöte i Folkets hus.
Thomas Lagerström anser att det finns tre huvudskäl till att förbjuda användande av egen bil i tjänsten.
– För det första handlar det om säkerheten för vår personal. En del anställda åker omkring i gamla bilar, det är lite rishögar över det. Och vissa åker omkring med dåliga däck.
– För det andra är det en miljöfråga. Många har bensinbilar och det är inte så bra ur miljöhänseende. Och för det tredje är det en ekonomisk fråga där kommunen som arbetsgivare får betala ut bilersättning samtidigt som kommunens leasingbilar står stilla.
Redan inför 2012 hade dåvarande kommunchefen Lars Hellsing som mål att minska kommunens bilkostnader med en miljon kronor. Men det blev ingen besparing alls och Thomas Lagerström bedömer att orsaken var att det inte sattes tillräckligt hårt tryck på förvaltningarna.

Nu blir det dock striktare bestämmelser, men för att det ska fungera praktiskt förmodar Lagerström att man måste hyra in fler bilar. När Lars Hellsing drog i gång sin spardrive hade kommunen 112 leasingbilar, inräknat både person- och lastbilar.
– Vi kommer att se till att bilar finns på fyra hämtställen i stan. Vid Stadshuset, Marnäsliden, Folkets hus och Gonäsvägen (tekniska kontoret). Vi kommer att hyra in miljöbilar inklusive elbilar och tanken är att det ska finnas en elbil vid varje hämtställe. Elbilarna ska användas vid resor inom kommunen, förklarar Thomas Lagerström.

Torbjörn Granling/DT