Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kvinnor välkomna på Muirfield

Alla hyllar banan.

Men inte klubben.

Att Muirfield inte tillåter kvinnor som medlemmar är veckans snackis i British Open.

Muirfield styrs av Honourable Company of Edinburgh Golfers. Man påstår sig vara världens äldsta golfklubb, bildad 1744.

Mycket i stadgarna har legat kvar sedan dess. Bland annat att kvinnor inte är välkomna.

Att en major spelas på en klubb med så konservativa regler har skapat debatt och upprört.

Skottlands premiärminister Alex Salmond har bojkottat årets tävling på grund av Muirfields kvinnopolicy. Och när mäktiga R&A, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, som ansvarar för British Open och styr det mesta i golfvärlden, höll sin sedvanliga presskonferens inför årets tävling, ansattes dess vd Peter Dawson hårt.

Gång efter annan fick han försvara att en klubb som utesluter halva människosläktet får arrangera British Open. Och han erkände att inte ens herrarna i R&A och Honourable Company of Edinburgh Golfers har blivit opåverkade.

– Vi förstår att det är en polariserande fråga. Vi är medvetna om det och vi kommer att ta en ordentlig titt på det här, sade Dawson utan att utlova något konkret.

– Jag vill absolut inte föregripa vad som kommer ut av det här.

Toppspelarnas åsikter i frågan skulle sannolikt skynda på en utveckling i demokratisk riktning. Men de är påfallande passiva.

Världsettan Tiger Woods konstaterade att det förekommer då och då att klubbar med konservativa regler arrangerar tävlingar.

Titelhållande Ernie Els sade att det var olyckligt att Muirfield har en sådan policy, men att han skulle spela i Sahara om så var för att få vara med i British Open.

Tidigare världsettan Rory McIlroy förklarade varför spelarna inte gärna uttalar sig om en så laddad fråga.

– Många vill inte diskutera det här för att det är en kontroversiell fråga. Det är sånt som inte borde få förekomma i dessa tider, vi borde inte ens behöva prata om det. Så därför vill många inte säga någonting om det, sade han inför majortävlingen.

Peter Wikström/DT