Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga lätta frågor

Att justitierådet Göran Lambertz nu löper gatlopp i medierna är inte så konstigt. Han får skylla sig själv. Det är uppenbart att han inte har kunnat ta in de nya perspektiv som kommit på fallet Quick de senaste åren: För snart sagt vem som helst torde det vara uppenbart att polisutredningen var usel och att den vård Bergwall fick skapade en fiktiv seriemördare istället för att bota en människa.

Finns det något att anföra till Lambertz försvar? Tja, i bästa fall är det något helt annat än Bergwalls skuld han uttalar sig om: Vad han är ute efter tycks vara att fria rättsväsendet från anklagelser om att ha gjort ett dåligt jobb. Det försöket går han heller inte i land med, men om det är det han är ute efter blir i alla fall hans ståndpunkter begripliga.

Men historien tar inte slut. Flera domare har sällat sig kritikerna av Lambertz. Mest intressant är att politiker har gått ut och krävt att justitierådet bör avgå, bland annat Morgan Johansson (S) och Lena Olsson (V). De menar att hans uttalanden går ut över förtroendet för rättsväsendet.
Visst har de rätt i att Lambertz skadar förtroendet för rättsapparaten. Men idén att politiker ska avsätta domare är heller inte så lysande: Maktdelning, heter det på statsvetenskapska.

Alla frågor är således ganska komplexa och ett mediedrev mot Lambertz får definitivt inte saker och ting att klarna.
Jodå, också jag tror att Lambertz verkligen är ute och cyklar. Och ja, jag fruktar till och med att han försöker rädda sitt eget skinn och även andras skinn som medverkade i rättsprocessen. Men jag tror också att han möjligen kan mena något helt annat än vad hans många kritiker hävdar och därför är det trots allt bra att han – som privatperson – får framföra sin sak i offentligheten.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se