Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga-Lill Eriksson, 65, har återvänt hem från volontärarbete i Tanzania

Hon har alltid drömt om Afrika och efter att ha planterat tusentals träd i Vi-skogen och druckit litervis med Africafé blev drömmen till slut sann i september. Efter tre veckors volontärarbete på ett barnhem i Tanzania har Inga-Lill Eriksson, 65 år, nu återvänt hem till Bäsna med många upplevelser och framförallt tyger i bagaget.
- Det är helt otroligt vad många fina tyger det finns.

Det Inga-Lill Eriksson minns mest från volontärperioden på barnhemmet i den lilla byn Matanana i Iringa-provinsen i Tanzania är barnens olika livsöden. Hon minns särskilt den yngsta flickan på barnhemmet, lilla Sara på ett och ett halvt år, vars styvmamma försökte dränka henne.
- Det var så många öden som grep en ända in i hjärteroten.

För kort tid

Hon berättar att första intrycket av byn och barnhemmet var att det var alldeles mörkt och att alla barnen hälsade de nya volontärerna välkomna genom att sjunga sånger.
- Det var jag och två till volontärer som också var äldre samt fyra yngre som inte flyttat hemifrån än, du kan ju bara tänka dig, säger Inga-Lill och skrattar.
Men trots att de yngre var bortskämda hemifrån och det blev lite gnäll om vem som skulle hämta vatten ur brunnen så löste sig allt sådant med tiden.
- Att anpassa sig till ett liv utan rinnande vatten och elektricitet var inga som helst problem.
Men Inga-Lill tycker att tre veckor är för kort tid för volontärarbete.
- Jag hann knappt ta in alla intryck, det tar sådan tid att smälta allt.

Välbehövlig semester

Efter volontärperioden tog hon en välbehövlig fem dagars semester på kryddön Zanzibar.
- Vi bara latade oss men åkte på en utflykt också, en kryddtur, vilket var fantastiskt.
Inga-Lill är en van resenär men har ingen ny resa inplanerad för tillfället utan nu är det maken Åkes tur att bege sig ut i världen.
- Han åker till Indien med sonen om några dagar och blir borta i två månader och som jag har längtat efter honom under dessa tre veckor kommer det bli nästintill outhärdligt nu, jag har aldrig varit själv så länge förut.
Som tur är har hon katten Elvira som håller henne sällskap och med all säkerhet kommer flera nyfikna grannar och bybor att hälsa på för att höra om Inga-Lills vistelse under den afrikanska stjärnhimlen.

ANGELICA LINDVALL
076-795 61 78
angelica.lindvall@daladem.se