Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inga problem med skylten”

Annons

Debatten om hästkött har rasat i landet. Diskussionen har gått över i ren folkhumor på sociala medier. Siljans Charks varumärke med en dalahäst har roat många.
– Vi vet, säger Hanna Fridén på Siljans Chark. Vi tänker inte ta ner skylten.

”Det smakar sågspån om köttet. Har dom malt ner dalahästar?” Folkhumorn sprider sig. Siljans Chark får en släng av sleven. Företagets skylt med en dalahäst cirkulerar på Facebook.
Vad säger du om Facebookhumorn, Hanna Fridén är kvalitetschef på Siijans Chark?
– Jodå, vi har pratat lite om det.

Tänker ni ta ner skylten?
– Nej. Nej. Vi skulle aldrig byta ut vårt varumärke. Hästen står för Dalarna, kvalité och närproducerat kött.

Vad händer i butikerna? Har folk ändrat sina vanor vid charkdisken?
– Nej, det kan vi inte säga. Vi har inte fått några indikationer på det.

Har ni hästkött i sortimentet?
– Vi har hamburgerkött som innehåller hästkött. Det anger vi tydligt på förpackningen.
Vad tycker du om hästkött?
– Det är gott. Hästkött är lika fint som nötkött.

Var kommer era produkter ifrån?
– Hamburgerköttet tillverkas i Gustafs för vår räkning. Vi har full koll på det.

Varför har det blivit sån debatt?
– En del firmor köper in stora partier med fryst kött. De kan ha svårt att se skillnaden på nöt och häst.

Hur gör ni?
– Vi slaktar och styckar själva. Varenda djur kontrolleras av Livsmedelsverket. De sitter i samma hus som vårt slakteri på Ickholmen.

Hur går kollen till?
– Alla djur kontrolleras både före och under slakt.

Ser ni om djuren har otillåtna mediciner i kroppen?
– Ja, absolut.

Ni kör inte med nermalda dalahästar från Nusnäs alltså?
– Nej, dalahästen finns bara i vår skylt. Där passar den bra.

Mats Rönnblad