Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga vargrevir i Orsa

Orsa kommun ska be regeringen om att få bli en pilotkommun – utan vargrevir.
Kommunfullmäktige nappade på i går kväll på Ulf Björklunds, KD, förslag.

SD:s Jan-Olof Brandt hade föreslagit att Orsa kommun ska arbeta för att bli en vargfri kommun, med stöd i plan- och bygglagen och miljöbalken. Alla partier hade i förväg fått tycka till om motionen, och många konstaterade att rovdjurspolitik inte är någon kommunal fråga.

Flera partier håller ändå med SD om att vargtrycket är för högt i Orsa och Dalarna.
– Det är åt pipan som det är i dag, framför allt i den här kommunen som har en sådan koncentration. Bekymret är att vi inte sitter på makten i den här frågan. Rovdjursfrågan är en riksdagsangelägenhet och delvis en överstatlig fråga, sa Mikael Thalin, C.
– Att som politiker påverka de här frågorna gör vi bäst genom att påverka våra partier. Vi har en motion inlämnad där vi vill ha en konsekvensanalys och realistisk förvaltningsplan, sa Gunilla Elings Friberg, S.
Kommunstyrelsens förslag var att avslå motionen om ett vargfritt Orsa.

Men debatten på måndagskvällen tog en oväntad vändning när Ulf Björklund klev upp i talarstolen – trots att KD egentligen inte hade tänkt delta i beslutet.
– Vi har diskuterat det här väldigt mycket och förstår den oro som finns. Från Kristdemokraternas sida instämmer vi i allt väsentligt med motionen, men vi måste hitta rätt väg, sa han.
– Jag föreslår att kommunfullmäktige begär hos riksdagen att Orsa kommun får bli en pilotkommun eller frikommun när det gäller rovdjursfrågan, vilket innebär frihet från att hålla vargrevir inom kommunens gränser.
Ulf Björklunds inlägg fick applåder från flera åhörare. Förslaget fick politikerna i bänkraderna att fundera en gång till. Marie Olsson, S, begärde ajournering.

Innan dess gick dock Jan-Olof Brandt fram och talade för sin egen motion.
– Att de flesta partier struntar i landsbygdens frågor men att lokala politiker gör likadant känns väldigt genant, sa han och riktade kritik mot de andra partierna.
Bland annat påstod han att Centerpartiet inte ville ställa sig bakom hans förslag enbart för att han är Sverigedemokrat. Ett uttalande som fick skarpt mothugg.
– Det var ett väldigt onödigt påhopp, svarade Mikael Thalin, C.

Efter en kvarts paus hade Orsapolitikerna bestämt sig.
– Vargfrågan är en komplex fråga som man har djup ångest kring. Jag gillar Ulf Björklunds nyanserade, kloka förslag, sa Hans-Göran Olsson, S.

Detsamma gjorde majoriteten av ledamöterna. De beslöt att Orsa kommun ska vända sig till Sveriges regering och begära att få bli en pilotkommun genom att inga vargrevir ska finnas inom kommunens gränser.
– Jag vill dock förtydliga att det inte innebär att det blir 100 procent vargfritt utan vargrevir, eftersom vargen vandrar. Men det kommer att vara stor skillnad, sa Ulf Björklund.
Centerpartiet kom också med ett tillägg om att Orsa kommun ska uttala att kommunen prioriterar fäbodbruk, djurhållning, jakt och friluftsliv framför vargen.

Detta gladde bland andra åhöraren Inger Difslofva, som berättar att hon hjälpt till att samla in 1004 namnunderskrifter emot varg i Orsa.
– Det är Orsabor och personer med anknytning till Orsa, som har hus här men bor på annan ort, säger hon.
Miljöpartiet reserverade sig mot fullmäktiges beslut.

Jennie-Lie Kjörnsberg