Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen fred i världen så länge vi äter djur

Från djurens synvinkel är alla människor nazister - för dem är det ett evigt Treblinka. Den illustrationen finns i flera böcker av nobelpristagaren i litteratur Isaac Bashevis Singer, som själv hade släktingar och vänner som gasats ihjäl av tyskarna.

Förintelsen är det värsta som drabbat mänskligheten. Vi måste ta lärdom. Omkring 6 miljoner judar blev utdefinierade, avklädda sina individuella egenskaper och slutligen destruerade som om de vore ting.

Samma objektifierande mekanism sker varje dag inom köttindustrin. Det är ett tema som Singer ofta återkom till under de sista 35 åren av sitt författarliv.

Alla god etik byggs på det respektfulla mötet mellan jag och du. Den andra är inte ett objekt för min erfarenhet. Hon är ett subjekt som deltar i att skapa mitt jag. Mötet leder till relationen. Känslan av samhörighet är omedelbar och den leder vidare till en önskan om att älska sin nästa som sig själv.

Vad människor tidigare ätit saknar moralisk relevans. Singer uttrycker sig så här: Folk säger ofta att människan alltid har ätit djur, som om det är ett försvar för att fortsätta med det.

Enligt denna logik, så borde vi inte hindra människor från att mörda andra personer, eftersom det också har pågått sedan urminnes tider.

Det kommer aldrig att bli fred på jorden så länge som vi äter djur.

Historien i allmänhet, förintelsen i synnerhet och Singer med sitt fantastiska författarskap lär oss att vad vi sår i dag får vi slutligen själva skörda.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel