Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kommer att hjälpa Kommunal

I bland annat Borlänge tog Kommunal nyligen strid mot så kallade delade turer – alltså de makabra arbetsscheman som gör att en anställd i princip kan vara fast på jobbet ett helt dygn, först på förmiddagen, sedan på kvällen. På sätt och vis kanske det inte låter så farligt i många arbetsgivares och politikers öron; i äldreomsorgen är det ju på morgon och kväll som brukarna behöver hjälp.

Men företeelsen slår sönder familjeliv och sociala relationer. Jag har träffat många inom äldreomsorgen som berättat om hur hela dagarna försvinner i ett enda töcken av arbete på morgon och kväll och däremellan en ledighet mitt på dagen som inte känns som ledighet. Och livet förblöder för den anställde, samtidigt som familjelivet blir lidande.

Hur har det kunnat bli på det här sättet? Den förträffliga tidningen Kommunalarbetaren har undersökt saken och kommit fram att eländet breder ut sig. I de flesta kommuner förekommer dessa delade turer. Men varför? Huvudförklaringen är förstås ekonomisk. Det blir kanske dyrare att gå ifrån de delade turerna. Och skattehöjningar är som bekant tabu i det marknadsliberalt dominerade samhället.

Så är det. Ytterst handlar emellertid detta mycket om rena maktförhållanden. I synnerhet välfärdsarbetet lider fortfarande av att det inte värderas som det borde i samhällsmaktens ögon. Såväl genusstrukturer som klasstrukturer samverkar för att hindra den nödvändiga uppvärderingen av såväl löner som arbetsvillkor inom välfärdssektorn.

Jag har skrivit det förut på den här sidan men jag kan skriva det en gång till: jag tror inte att någon kommer att bistå Kommunal i dessa frågor.
Jag tror att förbundet någon gång måste löpa linan ut och ta en ordentlig konflikt om löner och arbetsvillkor och en gång för alla sätta sig i respekt. Detta samhälle klarar sig inte många dagar utan kommunalarnas arbeten.
Låt makthavarna få veta det. Det är det enda som hjälper.

Jag har träffat många inom äldreomsorgen som berättat om hur hela dagarna försvinner i ett enda töcken av arbete på morgon och kväll och däremellan en ledighet mitt på dagen som inte känns som ledighet.