Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen saknar kon förrän båset är tomt

Annons

Företagarna – bönderna, skapar arbetstillfällen medan djuren håller hagmarkerna öppna till glädje för oss som bor i Dalarna, för turister och fritidsboende stadsbor. Utan jordbruket skulle landsbygden växa igen och artrikedomen hotas. Allt mindre av vår inkomst spenderas på mat. Det vi köper är ofta importerad från länder som har svagare djurskydd än Sverige. Det är en utveckling Centerpartiet inte kan stå bakom. Vi vill därför ha fyra punkter som snabbt stärker den svenska matproduktionen:

1. Lagen om offentlig upphandling, måste reformeras. Det måste bli enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn vid upphandling till skolor, sjukhus och äldreboenden.

2. Vi bör ursprungsmärka kött och charkuteriprodukter. Information underlättar för konsumenterna och gör att djurskydd och miljö blir ett konkurrensmedel.

3. Vi vill införa en ko-peng. Stödet ska gå till aktiva bönder. Det finns viktiga djurskydds- och miljövärden som mjölk- och köttbönderna skapar som är svåra att ta betalt för. Man ska inrikta stöden så att de gynnas.

4. Landsbygdsprogrammet måste prioriteras i budgetförhandlingarna. Det är till exempel genom landsbygdsprogrammet som en stor del av bredbandsutbyggnaden varit möjlig. Våra hag- och ängsmarker kan hållas öppna och att fler företag kan växa fram på landsbygden.

Vi måste betala för arbetet som bönderna utför. För jobben på landsbygden, för djuren, för miljön och för att de skapar en attraktiv landsbygd. Centerpartiet ser hela landet.

Anders Ahlgren (C) riksdagsledamot, Dalarna

Lena Reyier (C ) distriktsordförande, Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel