Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ingen vill eller orkar ta in det”

Kommunalrådet Leif Nilsson (S) har hävdat och förklarat det många gånger vid det här laget – att kommunens ekonomi är god.
– Men det verkar som att ingen vill eller orkar ta in att det faktiskt är så.

Senast han envetet höll fast vid detta var vid det senaste sammanträdet i fullmäktige. Men det blev ingen ”hit” den gången heller.
– Jag tror att man från oppositionens sida förstod vad jag sade, men då drog man upp pensionsskulden istället, påpekar Leif Nilsson.

Eftersom han hör till kategorin ekonomiskt skolade kommunpolitiker har han däremot inte gett upp. Snarare kommer han under den stundande valspurten att trappa upp sin pedagogiska kamp mot dem som envisas med att kommunen har ekonomiska bekymmer.
– Men så här är det, ekonomin är så god i den här kommunen att Smedjebacksborna faktiskt blir tio miljoner rikare per år.
– Vi har inte lånat pengar till en enda investering sedan 2003, och ändå har vi under de senaste tio åren investerat 200 miljoner kronor, betonar han.

Leif Nilsson hävdar med andra ord att kritikerna har helt fel, att man blandar ihop siffrorna. När han nu åter en gång redovisar den ekonomiska utvecklingen låter det så här:
– År 2002 gjorde kommunen ett resultat på minus 17,8 miljoner. Tio år senare, alltså 2012, blev det ett överskott på 8,8 miljoner kronor.
Han redovisar sedan utan omsvep att kommunens skuldbörda uppgår till 242 miljoner kronor.
– Men lägger man till de 42 miljoner som vi gjort i överavskrivningar uppgår våra anläggningstillgångar till 342 miljoner kronor.
– Det vill säga att våra tillgångar är värda 100 miljoner kronor mer än vad vi har i skulder. Smedjebacken är ingen fattig kommun, understryker han.

När hans beskrivningar av kommunens ekonomi har mötts av oförståelse brukar han använda en vardagsnära liknelse:
– Alltså, är den med lån på en villa värd 1,5 miljon fattig, och är den skuldfrie som bor i en lägenhet rik? Det är värt att tänka på hur det förhåller sig, tycker Nilsson.

Harri Sternljung