Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingenting händer när jag ber om hjälp"

Vårdtvisten kring Katarina Olli och hennes strokedrabbade man fortsätter.
Han fick, efter vård på Falu lasarett, komma hem till huset i Stumsnäs. Sedan började problemen.
- Det handlar om att min man behöver och ska ha personlig assistans 14 timmar per dygn. Försäkringskassan menar att det räcker med hjälp fyra timmar om dagen, säger Katarina Olli.

I maj i fjol skrev DD om Katarina Olli och hennes man sedan han skrivits ut från Falu lasarett efter att ha drabbats av en stroke.
Han var förlamad och hade mist talförmågan. Idag kan han göra sig förstådd genom att säga ja och nej.
Då bedömde kommunen att hennes man skulle ha personlig assistans 14 timmar per dygn. Försäkringskassan menade att det räckte med 12 timmar. I veckan.
- Jag arbetar nu som personlig assistent till min egen man och det är ett eget val jag har gjort, säger Katarina.

"Erbjuder bara punktinsatser"

Katarina är själv anställd av Assistansia AB. Någon mer personal har de inte att erbjuda henne i semestertider. Hemtjänsten i Rättviks kommun kan bara erbjuda hennes man punktinsatser.
- Det går inte att tidsbestämma när en person behöver hjälp. Det här erbjudandet handlade om punktinsatser utan tillsyn och kommunen ställer därför inte upp i en krissituation, säger Katarina.

Bryter mot lagen

Hon frågar sig själv om det är meningen att hennes man ska ligga på korttidsboende istället för att få vården i hemmet.
- Min man har det bra hemma. Det är jag och min son som blir drabbade. I dagsläget arbetar jag på två och en halv tjänst. Det gör att kommunen bryter mot arbetslagen, men vem ska hjälpa min man? frågar hon sig.
Katarina överklagade de beslut som kom från Försäkringskassan i fjol. Beslutet blev sedermera sämre.
- De beviljade min man assistansersättning med i genomsnitt 33 timmar och 15 minuter i veckan. Min man begärde omprövning.

Anmäler kommunen

Under tiden får hon hjälp och stöd av en jurist på Assistansia.
- De har för tillfället ingen personal att erbjuda mig. Då ska kommunen gå in med resurser, enligt socialtjänstlagen, men det har de inte gjort. De bryter mot lagen och därför har jag nu anmält kommunen och det får sedan tas upp i Förvaltningsdomstolen.
- Kommunen hävdar också att jag som maka är skyldig att ta hand om min man nattetid, att man har ett maka/make-ansvar. Det stämmer inte enligt äktenskapsbalken. Man har ingen omvårdnadsplikt gentemot sin make eller maka, säger Katarina.

Tillfällig hjälp

Christin Elofsson-Arons är tillförordnad socialchef i Rättviks kommun. Hon säger att om man är utan personal tillfälligt så kan kommunen gå in med resurser och tillfällig hjälp.
- När man får pengar enligt LSS så har inte kommunen längre med saken att göra. Det är den enskilde vårdnadshavaren som bestämmer vad "penningpåsen" ska användas till. I det här fallet går det till ett assistansföretag, säger Elofsson-Arons.

Korttidsboende

Hon kommenterar det enskilda fallet med Katarina Ollis man.
- I det här fallet är det frågan om personalbrist under en vecka. Då kan naturligtvis kommunen gå in och erbjuda hjälp om man står utan tillfällig assistans. Det kan handla om ett korttidsboende under en vecka och då erbjuds hjälp dygnet runt utifrån vilket hjälpbehov vårdnadshavaren har, säger Elofsson-Arons.

CHRISTIAN LARSEN
023-476 43 / 070-851 19 00
christian.larsen@daladem.se