Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget allmänt fyrverkeriförbud

Det blir inget allmänt fyrverkeriförbud i Mora. Två medborgarförslag har före- slagit detta, men efter en remissomgång föreslår kommunstyrelsens beredning att medborgarförslagen avslås.

Förslagsställarna konstaterar att användandet av pyroteknik ökar, vilket kan medföra tragiska konsekvenser för både människor och djur.
”De flesta av oss djur- ägare har svårt att glädja oss när vår hund, katt eller annat husdjur kryper ihop och skakar eller blir helt apatiskt”.

Även vilda djur kan skadas och genom ett allmänt förbud minskas även spridningen av kemikaliska produkter, hävdar förslagsställarna.
Medborgarförslaget har prövats i olika instanser. Polismyndigheten Dalarna konstaterar att tillämpningssvårigheterna blir för stora med ett alltför detaljerat regelverk. Kommunledningskontoret anser också att det blir tillämpningssvårigheter med för detaljerad skrivning.

Förslaget efter remissomgång är att förtydliga den lokala ordningsstadgan med en paragraf om vid vilka känsliga platser pyrotekniska varor inte får användas.
Nyårsafton, valborgsmässoafton och påskafton ska det vara tillåtet med fyrverkerier även i områden med samlad bebyggelse mellan klockan 16.00 och 22.00. Förbud vid denna tidpunkt bör endast omfatta de särskilt angivna platserna, enligt polisens yttrande.

Birger Nylén/DT