Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget fusk med kortavgifter


Sedan 1 augusti 2010 är det inte tillåtet för företag i Sverige att ta ut avgifter vid betalning med konto- eller kreditkort. För att se om lagen om betaltjänster efterföljs har Konsument Falun och Konsument Borlänge gjort en stickprovsundersökning i sammanlagt tretton tobakshandlare och filmuthyrare i Falun och Borlänge.

I undersökningen köptes varor för cirka tjugo kr med kort för att se om butikerna tog ut någon kortavgift. Samtliga butiker följde lagen och tog ingen avgift.
Tre butiker i undersökningen vägrade kortbetalning under ett visst belopp. Detta är inget brott mot lagen. Företagen kan välja vilket betalsätt som gäller och sätta gränser vid exempelvis 50 kr eller 100 kr för att få betala med kort.
Anledningen till en beloppsgräns är att småköp kan vara rena förlustaffären för företagen, eftersom de måste betala en avgift till banken.
Om butiken tar ut en avgift för kortköp, skall man som konsument upplysa om att det är förbjudet och även göra en anmälan till Konsumentverket, lyder rådet från konsumentvägledarna.